Sinterklaas


Ja, här i Belgien firar men något som kallas "Sinterklaas" den 6:e december varje år. Denna tradition kan väl närmast jämföras med en "minijulafton" för barn. Ja, hela grejen är ju mest för barnen, som får massvis med godis och små leksaker.
Detta firande är till minne av ett helgon, Helige Nicholas, som är lite ev ett skyddshelgon för staden Amsterdam i Holland. Ja, i Holland firas detta helgon faktiskt 5:e december men här i Belgien är det dagen efter som gäller!


Jag poserar framför ett skyltfönster till en godisbutik i Bryssel. Kakorna i bakgrunden, här formade som 'Sinterklaas' kallas 'Speculoos' och är riktigt goda!

Faktiskt märker jag inte så mycket av denna tradition eftersom jag inte har kontakt med några barn här i landet. Eller lite märks det ju, speciellt i affärerna. Mataffärerna skyltar med massor av choklad och godis, ofta formade som den där Sinterklaus. Vissa affärer får till och med besök av självaste Sinterklaas och hans afrikanska slav, medhjälpare Zwarte Piet (Svarte Pär).

Någon som ser ett sammanhang mellan den holländska 'Sitnerklaas' och den amerikanska 'Santa Claus'? Ja, det är en ganska så riktig iakttagelse! Det sägs nämligen att 'Santa Claus' är lite av en sammanslagning av 'Father Christmas' och 'Sinterklaas'!

Intresserad av mer utförlig information?
Kolla då in Wikipedias engelska sida om 'Sinterklaas'!

Kommentarer
Postat av: linaa vikken pina

hej gumman!

Allt bra?Är de pepparkakor i bakgrunden?

2010-12-07 @ 02:03:00
URL: http://linaabjornemalm.blogg.se/
Postat av: Daniel

Vilken härlig tradition!!!!

2010-12-07 @ 11:20:09
URL: http://danielfagerholm.webblogg.se/
Postat av: Cajsa

hejsan hoppsan! :D

allt bra med dig idag? :)

Fråga du inte behöver svara eller gå med på men vill du följas på bloglovin? :)Jag har en tävling som går ut på söndag om du vill vara med. Själv skulle jag vilja vinna detta men jag får ju inte vara med i min egen tävling. :P http://cajsa1.webblogg.se/2010/december/presentkort-300-kr-tavling.html#comment

2010-12-07 @ 13:22:00
URL: http://cajsa1.webblogg.se/
Postat av: LINA K - SKRIVER SKRÄCKROMAN!

När jag bodde i Frankrike så firade man samma tradition där också! =) Tyckte det var riktigt mysigt! Och vad fin du är i din röda kappa!!! =)

2010-12-09 @ 07:03:08
URL: http://eimk.blogg.se/
Postat av: Linn

Du är så otroligt vacker hjärtat! Slås omkull av din skönhet och måste berätta det för dig!

2010-12-09 @ 15:47:29
URL: http://bully.webblogg.se/

Har du något du vill säga?

Ditt namn?
Förgätmigej

Din e-postadress? (publiceras ej)


Har du en blogg?


Säg nu vad du har på hjärtat raring!

Trackback