Språkkursen!

Ja, idag skulle jag ju skrivas in på språkkursen. Har varit riktigt nervös över detta den senaste veckan. Igår kväll tog jag och Gerd en promenad till stället där kursen ska hållas. Jag är ju sån att jag vill (snarare att jag måste) kolla upp saker i förväg så mycket jag bara kan. Eftersom jag är "så nervös av mig"...
Det gick inte bra alls den här gången. Jag råkade i affekt när jag upptäckte att jag inte kunde ta reda på exakt vart det var jag skulle. Adressen ledde ju bara till en stor, anonym och låst byggnad. Inte ett ord stod det om att det skulle hållas språkkurser där.
Det var hemskt, jag som redan var så orolig för att det skulle bli fel på något sätt. Jag kunde knappt stå upp, tårarna rann och jag hyperventilerade..
Tur att Gerd fanns där. Han sade att han skulle följa med mig idag och se till att jag hamnade rätt. Han fixade med sin arbetsledare att han kunde gå ifrån jobbet en timme eller så för att agera stöd åt mig.


Jag byggde upp självförtroendet genom att lock håret idag. Gav upp efter en timme,
då var bara lite drygt hälften av håret lockat.. Damn, jag ska fan sluta klaga på att
mitt hår blivit tunnare, det finns fortfarande mer hår på min skalle än jag orkar hantera..

Så hut gick det då? Ja, vi var tillbaka till den "skrämmande" byggnaden, som inte alls kändes lika skrämmande idag. Visst, pulsen ökade lite men med ett fast grepp om Gerds hand pallade jag trycket. Det underlättade ju även att vi kunde följa en lite grupp av människor som visst var där i samma syfte som jag.
Jag fick träffa min blivande lärare, som verkar hur trevlig och empatisk som helst! Hon pratade växlande engelska och holländska med mig och jag insåg hur pass mycket holländska jag redan kan. Jag förstod faktiskt allt hon sade, även om jag svarade på engelska. Jag vågade mig även på att säga Gerds namn till henne och hon hade inga som helst problem med att förstå vad jag sade! Jag tror att den där rädslan för att uttala g:et sakta börjar släppa...

Hon gav mig lite info om kursen. Den pågår som sagt från september 2010 till januari 2011, då det är examen. Sedan börjar fortsättningskursen direkt efter, i februari. Den sträcker sig till juni.
Jag fick även betala kursavgiften, som inte stämde med den information jag fått tidigare. Tydligen är den lite dyrare, €65 istället för €60. Men å andra sidan är visst läroboken (som jag får, och betalar för, imorgon) lite billigare än vad som först sades, den kostar €14.50 istället för €20. Så det kostar allt som allt €0.50 mindre! Inte mycket, jag vet, men ändå! Undrar hur informationen kunde skilja sig åt så mycket?

Tomatpaj

Jag använder sconesdeg istället för pajdeg till denna rätt. Blir så saftigt då, tycker jag!



3-4 personer

Tomatröra
1 stor gul lök
(1 klyfta vitlök)
1 burk (400g) krossade tomater
1 tärning grönsaksbuljong
2 dl creme fraiche
1 tsk basilika
1 tsk oregano
1 tsk timjan
örtsalt
malen vitpeppar

Skiva löken och hacka eventuell vitlök. Bryn i en stekpanna med höga kanter, eller använd en gryta eller kastrull.
Tillsätt de krossade tomaterna och buljongtärningen. Låt koka i ca 5 minuter. Rör ner creme fraichen och koka på svag värme i ytterligare 10 minuter. Tillsätt örterna och smaka av med örtsalt och vitpeppar
Låt svalna lite.

Sconesdeg

4 1/2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
2 krm salt
50g margarin
2 dl mjölk

Blanda mjöl, salt och bakpulver i en skål. Nyp ner margarinet mjölblandningen. Tillsätt mjölken och blanda ihop degen.
Tryck genast ut degen i en form (ca 18x28cm). Degen kan vara ganska kladdig så se till att ha mjölat händerna ordentligt. Degen ska täcka en bit upp på kanterna. Häll i tomatröran. Eventuellt kan man garnera med lite färsk skivad tomat och några klickar creme fraiche.
Grädda i ugnen på 200°C i 15-20 minuter.



Ahaha haha, "språklektion"

Fick ett telefonsamtal idag. Vanligtvis svarar jag inte när mobilen ringer. Om jag nu inte känner igen numret förstås. Den ende som brukar ringa mig är ju Gerd. Denna gång var det ett nummer jag inte kände igen. Dock ser situationen lite annorlunda ut nu, jag har ju gett ut mitt nummer till de som är ansvariga för språkkursen. Vilket innebär att ett okänt eller dolt nummer skulle kunna vara från dem. Så efter mycket ve och fasa svarade jag faktiskt.
Det var en okänd man som ringt fel. Och som inte kunde engelska. Han gav sig inte utan fortsatte babbla holländska. Så jag fick dra till med den enda holländska fras jag kan. Den magiska frasen som jag och Gerd har övat på.

"Ik spreek geen Nederlands"

Översatt till svenska betyder det "jag talar inte holländska". Om det nu var någon som inte fattade det ändå..
Mannen i telefonen förstod faktiskt vad jag sa! Det är första gången jag faktiskt använt mig av den frasen. Helt otroligt! Han svarade med ett par oklara 'sorry', vilket mest lät som 'soorie' innan ha lade på. Men jag fattade ju vad han menade i alla fall..

Visst, många ord i svenskan har liknelser med holländskan. Men att läsa ord och att uttala dem är två vitt skilda saker. Speciellt det holländska uttalet för 'g' är knepigt för mig. Den flamländska dialekten som talas här är ytterligare en variation. Vi uttalar ju 'g' antingen hårt eller mjukt som ett 'j'. Här är det ett konstigt ljud som mest låter som en blandning av ett 'h' och ett 'g', sedan ska ljudet rullas till någonstans bak i gommen. Jag avskyr det där jävla g:et! Jag har ångest över det och jag blir blockerad nästan varje gång jag ska använda det.
Sanningen är att jag inte sagt Gerds namn till honom eller till någon annan i hans omgivning sedan början av vårt förhållande.
Jag försökte faktiskt att få till uttalet när jag först träffade Gerd. Dock var han inte nöjd utan tjatade på mig tills jag blev så rädd för det där satans g:et att jag helt slutade försöka.

Nu när jag ska börja språkkursen är det faktiskt det där g:et jag oroar mig mest för. Jag fantiserar fram värsta mardrömsscenariot där lärarmonstret och resten av klassen pikar mig för mina kasst uttalade g:n. Att de skrattar åt mig för att jag misslyckats...
Fast jag vet ju att jag, i min rädsla över att misslyckas, överdriver. Uppenbarligen förstod ju mannaen i telefonen vad jag sa. Mitt uttal av 'geen' var visst bra nog.
Jag ska försöka ta med mig denna händelse och kalla fram den i minnet när jag känner mig pressad av detta hemska, flamländska 'g'.

Gammal, gammal bild på mig och Gerd. Min storasyster tog denna när jag och Gerd
träffades första gången. Eller ja, bilden togs vid ett tillfälle under den vecka han
besökte mig för första gången. Lät det rätt?

Spagetti och köttfärssås

Det här är en väldigt matig köttfärssås. Den går bra att använda till lasagne bolognese och på till exempel pizza. Fast utan någon grädde i. Det är klart att den kan serveras utan grädde till spagetti med, dock kan det i sådana fall vara idé att tillsätta lite vatten. Men det är så himla gott med grädde tycker jag så när jag gör spagetti och köttfärssås har jag alltid i lite!



4 portioner

200g nötfärs
1 gul lök
1 klyfta vitlök
1 liten röd paprika
1 stor morot
1 dl röda linser
1 msk tomatpuré
(1 tsk sambal oelek)
1 tsk soya
400g krossade tomater (med basilika)
1/2 tärning grönsaksbuljong
1/2 tärning köttbuljong
1-2 tsk basilika
2 dl grädde
örtsalt
svartpeppar

Spagetti


Koka linserna efter anvisning på förpackningen.
Hacka löken och vitlöken. Stek dem i lite fett. Häll över på ett fat så länge.
Stek köttfärsen. Blanda i tomatpuré, soya och ev. sambal oelek.
Riv moroten och hacka paprikan.
Blanda ner lök, grönsaker och de kokta linserna i köttfärsen. Tillsätt buljongtärningarna och de krossade tomaterna. Späd ev. med lite vatten. Låt koka i 10min. Rör ner grädden. Tillsätt basilika. Smaka av med örtsalt och svartpeppar.

Koka spagettin enligt instruktionerna på paketet. Jag brukar alltid koka min pasta med örtsaltat vatten. Eller med en tärning grönsaksbuljong. Ger väldigt god smak!


Dags att sätta sig i skolbänken igen!

I morse var jag och Gerd iväg till socialkontoret för att se om vi kunde anmäla mig till någon språkkurs i holländska. Jag fick träffa två riktigt trevliga tjejer, en som har hand om inskrivningen till språkkurserna och en som har han om anmälningar till immigrations- och kulturkurserna.
Just nu är jag bara intresserad av att läsa språket. Jag fick genomföra ett lustigt test för att se vilken typ av språkkurs som passar mig bäst. Det var ett häfte med uppgifter som helt gick ut på att se sammanhang och fortsättningar på ord och figurer. Jag hade full pott så jag antar att kursen jag är anmäld till är riktad till de personer som kan tänka logiskt.
Kanske jag skulle ha missat ett par uppgifter med flit? Då hade jag kanske kommit undan med en långsammare och mer pedagogisk kurs.. För jag känner redan av en stark prestationsångest!


Jag pyntade till mig extra noga innan mötet. Tänk vad lite smink kan göra för själv-
förtroendet!


Jag känner en stark oro när jag tänker på att jag måste traska iväg på egen hand till skolan på tisdag för att skriva in mig. Och sedan är kursstarten på onsdag. Jag tycker sådant här är jättejobbigt. Det blir mycket rädsla: jag är rädd för att inte hitta, inte komma i tid, inte hitta rätt person. Jag är rädd för att ingen kommer gilla mig, att jag kommer vara sämst. Jag är speciellt rädd för att jag kommer misslyckas!
Kursen börjar som sagt nästa vecka, 1/9, och håller på tills i januari 2011. Det är två tillfällen i veckan, onsdag och torsdag, från kl. 09.00 till kl. 11.30. Jag hoppas att jag orkar med det. Eller, jag är ganska säker på att jag orkar med det tempot. Annars ska jag kunna byta till en kurs som bara har lektioner en gång i veckan. Men då tar också kursen dubbelt så lång tid..
Det är inte direkt gratis att ta denna kurs, jag får punga ut med €60 för undervisningen och €20 för kurslitteraturen.. Jag känner extra mycket press eftersom kursen faktiskt kostar en del, då vill jag verkligen inte misslyckas!
Vi får helt enkelt se hur det går..

För att lätta lite på min ångest drog jag och Gerd iväg och shoppade lite efter mötet. Vi var iväg och handlade lite mer växter till balkongen. Idag är en ganska ruggig och höstlik dag så vad kunde passa bättre än att köpa lite fin ljung?!


Ha! På bilden ser det nästan ut som om solen skiner. Men det regnade faktiskt
ganska mycket medan jag höll på och planterade
..


Två lådor ljung..

Födelsedagsmiddag

Igår var det Gerds födelsedag och jag lagade en trerätters middag åt oss!

Till förrätt gjorde jag tunnbrödssnittar med gravad lax och majonnäs.

2 personer

2 skivor mjukt tunnbröd
1 1/2 dl majonnäs
2 tsk citronsaft
2 msk hackad färsk dill
4-8 skivor gravad lax (antalet beror lite på hur stora skivorna är)

Blanda samman majonnäs, citronsaft och dill. Bred röran på tunnbröden. Lägg på skivorna med gravad lax så att de täcker halva tunnbröden, från kortsidan. Rulla ihop bröden och skär i skivor.




Huvudrätten var även den lax. Ugnsstekt lax med pesto, närmare bestämt. Jag har min halvsyster Ayla att tacka för receptet på denna goda rätt! Servera med potatismos, jag klickade ut mitt mos och körde in det i ugnen en stund.. Blev riktigt lyckat!
Och ja, här i Belgien kan man lätt hitta potatis som funkar till potatismos, även mitt i sommaren. Lyx!

2 personer


1 dl vitt vin
1 dl flytande fiskbuljong eller fiskfond
1/2 dl socker
1/2 citron
2 filéer av utskuren lax
4 msk grön pesto

4 stora potatisar
1 msk flytande margarin
1/2 dl mjölk
(1 äggula)
örtsalt
malen vitpeppar

Koka ihop vin, socker och fiskbuljong/fond. Placera laxfiléerna i en ugnsfast form. Häll över vätskan, beroende på hur stor formen är kanske inte all vätska behövs. Vätskan ska inte nå mer än 1 cm upp på fisken.
Bred peston över filéerna.
Stek i ugnen i 20-30 minuter.

Koka potatisen, häll bort vattnet. Tillsätt margarin och mjölk. Vispa samman. Vispa ner äggulan (äggulan behövs bara om potatismoset ska in en sväng i ugnen) och smaka av med örtsalt och vitpeppar. Eventuellt kan man blanda i lite färska, gröna örter.
Använd en stor sprits och tryck ut potatismoset på tallriken innan servering, eller på ett non stick-behandlat fat om moset ska in i ugnen. Det tar ca 10 minuter för moset att få fin färg och torka på utsidan. Ta loss klickarna från fatet försiktigt, de är ganska sköra!




Till efterrätt gjorde jag marängsviss. Hittade ingen chokladsås i affären så jag gjorde min egen. Det var verkligen busenkelt och jag tror jag kommer fortsätta med att göra min egen chokladsås, för den var riktigt god! Väldigt stark chokladsmak så det gäller att inte överdosera..

1 dl vatten
1 dl socker
1 dl kakao

Koka upp vatten och socker i en tjockbottnad kastrull. Se till att det bubblar rejält!  Ta av kastrullen från plattan och vispa ner kakaon. Vispa noga, så att eventuelle klumpar försvinner. Låt såsen svalna.

Varva vaniljglass och maränger. Toppa med lite vispad grädde och ringla över chokladsåsen.


Födelsedag

Ja, inte min födelsedag. Det är Gerd som fyller år. Nåja, dagen är snart över. Men vilken bra dag det har varit!
Jag har firat min belgare bäst jag kunnat. Jag har lagat en trerätters middag åt honom! Det blev riktigt lyckat. Han blev jätteglad när han kom hem från jobbet. Nog anade han att något var på gång eftersom jag bad honom att inte komma hem förrän vid klockan 18. Men han hade inte räknat med den fina middagen!
Mer om just middagen en annan gång, maten förtjänar verkligen ett eget blogginlägg!


"Skål!" säger födelsedagsbarnet

Gerd fick ju lite presenter med. Jag hade knåpat ihop en pappersask som jag fyllt med små egendesignade presentkort, i stil med massage och pedikyr. Bara som en roligt grej. Gerd blev verkligen glad! Han förstod att jag verkligen lagt ner mycket arbete på presenten och just det betyder väldigt mycket för honom..
Jag gav honom även en påse med brända mandlar, som jag sparat sedan innan flytten. Gerd älskar dem men de går inte att få tag på här.. Han fick även en raktvål med doft av aloe vera. Den luktar verkligen gott så nu kommer jag klänga på honom mest hela tiden.. Och sniffa på honom!
Men han säger att den present han gillar allra mest är den jag gjort själv, sådant blir jag verkligen glad över att höra!


Asken jag gjort själv, trycket är gjort i Publisher


Gerd kollar in "presentkorten"

Biff stroganoff

Visste ni att en traditionell biff stroganoff från början serverades med kokt potatis? Jag föredrar dock att använda ris, i detta fall tycker jag att vitt ris passar bäst. Gör jag korv stroganoff brukar jag dock använda brunt ris..

Tips när man bryner kött: se till att stekpannan verkligen är tillräckligt varm! Nej, tillräckligt het är ett mer passande ord..
Jag brukade nämligen ha lite problem med att få till just köttet, av någon anledning brukade det smaka lite som lever. Ingen hit direkt..
Mamma hade dock en lösning, utbildad kock som hon är. Hon frågade exakt hur jag stekte köttet och kom fram till att jag använde för svag värme och att jag hade för mycket kött i pannan samtidigt. När man bryner kött på rätt sätt ska det inte läcka ut någon gråaktig sörja ur köttet. Nu när jag följer hennes anvisningar så blir köttet hur bra som helst, tack mamma!

2 portioner

300g nötkött (grytbitar passar utmärkt)
1 gul lök
1 msk tomatpuré
1 dl vatten
1/2 tärning köttbuljong
2 dl creme fraiche
1/2 msk fransk senap
salt
malen vitpeppar

vitt ris

Strimla nötköttet och bryn det i en stekpanna.
Hacka löken och stek den i en gryta eller stekpanna med höga kanter. Tillsätt köttet. Rör ner tomatpurén och häll i vattnet. Smula ner buljongen. Koka i ca 15 min. Blanda i creme fraiche och senap. Koka i 5 minuter. Smaka av med salt och vitpeppar.

Servera med kokt ris och saltgurka.


Underbar dag!

Ja, i morse var vi iväg till kommunkontoret igen. Denna gång fanns kvinnan vi sökte på plats.
Inte hade jag något att vara nervös för!
Det verkar som om jag missuppfattat saker lite. Tydligen kommer inte min ansökan om uppehållstillstånd skickas till Bryssel förens jag och Gerd skrivit på ett "sambokontrakt". Det var det jag och Gerd blivit kallade till kontoret för att göra. Så nu bör min ansökan äntligen vara på väg mot huvudstaden! Förhoppningsvis ska beslutet vara fattat innan slutet av oktober. Det låter rimligt, med tanke på hur byråkratin brukar fungera. Kan bara hoppas att det är oktober i år det handlar om..
Så vad innebär detta "sambokontrakt"? Jo, det betyder att vi har vissa juridiska rättigheter och skyldigheter. Det är nästan som ett äktenskap. Vi har nu gemensamt ansvar över vårat hem och vi delar även ägandet över lösöret vi har, bortsett från de saker vi kan bevisa tillhör endast en av oss.
Det var ingen ceremoni eller så. Vi hade bara att skriva på ett papper. Men vi ska fira lite ändå! Lite blommor och mousserande vin är redan införskaffat. Och eftersom det är sommar idag kan vi sitta ute på balkongen och mysa. Det gillar jag skarpt!


Det lyckliga, nästan-gifta, paret..

Så min dag började verkligen bra. Men resten av dagen då? Jo den har varit toppen hitintills.
Varför det då?
Jo, jag har varit och shoppat! Jag har satt sprätt på mina pengar..
Det blev en ny monitor till datorn, 24" widescreen. Underbart! Sedan lite andra datorprylar som högtalare och mus.
Vi var även till Ikea en sväng, jag köpte en hylla som ska fungera som ett skafferi. Vi har ju nästan ingen förvaring alls i vår lilla kökshörna. Och nu när jag blivit så hemmafruaktig att jag bakar nästan varje dag behövs mer utrymme...
Hmm, kanske skulle behöva ytterligare en hylla?


"Skafferiet" GORM från Ikea. jag har tänkt mig att sätta gardiner runt hyllan,
förhoppningsvis kan jag skydda varorna lite då
.


<3 Lite skillnad från min gamla monitor

Mysigt på balkongen

Nu har jag gjort det igen. Varit slö med att uppdatera bloggen alltså. Fast det är kanske förståeligt, har nämligen dragits med en del migrän. Idag känns huvudet dock bättre!

Kunde inte ha passat bättre heller, det har nämligen varit sommar här idag! Kan ju konstatera att det mesta av augusti regnat bort. Och det verkar som om sommaren bara är på besök ett par dagar. Så då gäller det att passa på!
Middag på balkongen i kvällssolen. Hur mysigt som helst!
Jag lagade den goda ost- och skinksåsen jag gett receptet på i ett tidigare inlägg. Och det blev lite chokladpudding till efterrätt!
Det har varit en tuff vecka. Jag och Gerd har knappt umgåtts alls så jag tänkte att jag skulle passa på att göra fredagsmiddagen extra trevlig!


Gerd väntar på att jag ska sluta leka med kameran och komma och sätta mig..

Jag har försökt fixa till balkongen lite. Den har ju varit så tom. Passade ju på att köpa lite växter när jag och svärmor var och handlade lite i söndags, inte att förväxla med shoppingdagen i tisdags!
Cypressen, eller vad det nu är, fick jag av svärmor. Hon hade grävt upp några ur trädgården eftersom hon inte tyckte de passade så bra. Ja, Gerds föräldrar har en designad trädgård. Ingen gräsmatta alls utan bara massa växter. Den är riktigt fin, faktiskt.
Hur som helst, jag fick alltså en av cypresserna eftersom svärmor visste att jag ville ha en sådan på balkongen. Jag är mest ute efter gröna växter som är fina året runt. Till nästa sommar komme jag antagligen skaffa lite blommor. Men jag vill inte ha för mycket sådant, det drar ju till sig insekter..


Hm, lite pinsamt men jag vet faktiskt inte vad de här växterna heter...


..de ska i alla fall hålla sig gröna året runt..


Och växa sig större. Eftersom de är fleråriga hoppas jag på att kunna ha dem ett tag!


Cypressen(?) från svärmor..

Konsten att shoppa med svärmor

"Konsten att.."? Jag får det att låta som om det skulle ha varit en utmaning för mig! Det var det knappast.
Gerds mamma är väldigt trevlig och vi har rätt kul ihop. Visst, ibland trasslar det med kommunikationen men oftast löser vi det galant.
Så idag var vi alltså inne i Gent. Det blev mest att kolla runt. Vi hade som mål att hitta lite födelsedagspresenter till Gerd. Kanske att vi fastnade lite väl länge på H&M, och inte var det kläder till Gerd vi kollade på. Nej, jag var faktiskt på jakt efter en skjorta eller dylikt till mig själv. Men hade jag någon tur? Inte då. Verkar som om det är omöjligt att hitta någon som passar över tuttarna. Jag letade efter något med lite stretch i men det hade de inte, åtminstone inte i någon av skjortorna jag kunde tänka mig att ha på mig. Så det blev inga kläder alls. Bara lite småsaker till mig och vi hittade faktiskt ett par födelsedagspresenter med!
Vi åt även lunch på stan, vi valde att gå till en soppbar och käka lite tomatsoppa. Mycket gott!
Vi tog även en fika på eftermiddagen. Lite varm choklad till oss båda. Gerds mamma valde en bit äppelpaj till och jag kunde inte motstå den belgiska våfflan med varm chokladsås.
Chokladberoende? Jag?! Nej, inte alls!
Nämnde jag att den varma chokladen serverade med en lite chokladbit? Inte? Jo, men det gjorde den, väldigt god chokladbit var det med..


Glad Rita, god soppa


Som sagt, god soppa..


Hattprovning. Generellt sett så passar jag väldigt bra i hatt. Det gäller bara att hitta rätt
tillfälle att faktiskt bära en på huvudet..


En hatt mer i Ritas smak..


Choco-lait. Varm mjölk med choklad. Man stoppar pinnen med choklad i mjölken och
låter den smälta. Mums!


Belgisk våffla med varm chokladsås och vispad grädde. MUMS!

Kubb och shopping

Ja, den här helgen har gått fort, det är redan söndag kväll! Igår morse var jag och Gerd iväg till kommunkontoret. Vi hoppades på att få veta vad kallelsen handlade om. Men det gick inte alls. Kvinnan som har hand om invandrarfrågor var inte där. Det finns en liten, liten chans att Gerd kan komma ifrån jobbet i veckan så att vi kan besöka henne en av vardagarna. Annars är det bara att hoppas på att vi kan träffa henne på lördag. Sedan ska hon tydligen ta mammaledigt och då verkar ingen veta vad som ska hända med hennes arbetsuppgifter. Så klockan 9 på lördag ska jag och Gerd vara utanför hennes kontor och flåsa henne i nacken.. Jag kan bara hoppas att hennes nacke komme vara där då..

Så jag var inte på gott humör alls igår. Kände mig verkligen nedslagen över hela grejen med uppehållstillståndet.
Vad gjorde jag åt saken? Jo, jag och Gerd gick till parken och spelade kubb!

Jag köpte ett kubbspel precis innan jag flyttade, tänkte att det kunde vara kul att introducera ett spel med så fina anor för Gerd och hans familj och vänner. Det hade inte blivit av tidigare att vi provade på det, verkade som om det alltid var något som kom i vägen under helgerna. Men denna lördag hade vi hela eftermiddagen fri!
Vi köpte med oss lite att dricka och snaska på och hittade en stor gräsmatta att vara på.
En sak är säker; varken jag eller Gerd är speciellt duktiga på att kasta pinnar. Eller snarare att träffa det vi siktar på...
Vi körde fyra matcher. Vi vann två var. De första två vann jag eftersom Gerd missade Kungen med sina pinnar. Gerd vann två andra eftersom han faktiskt träffade Kungen..
Så man kan väl säga att jag var sämst. Kul hade vi i alla fall. Och vi fick en del publik. Men ingen vågade sig fram för att fråga vad det var vi spelade. Lite synd, jag hade gärna förklarat!

Lite bilder:


"Hm, vilken kubb ska jag sikta på?"


Tja, jag träffade i alla fall gräset..


Vad då "frustrerad"? Inte jag, inte!


Gerd koncentrerar sig på att träffa Kungen


Här blev det en seger för mig. Gerds misslyckande är min lycka!


Idag spenderade jag hela eftermiddagen tillsammans med Rita, Gerds mamma. Jag var hos henne för att tvätta lite och vi bestämde oss för att åka iväg till en affär och titta runt lite. Det är bra mycket trevligare än att sitta och glo på en tvättmaskin i 4 timmar!
Vi var iväg till en affär som säger trädgårdsprylar, växter, djur, djurtillbehör och sist, men inte minst, baktillbehör.
Intressant kombination? Tycker jag med. Tydligen är den mixen ganska vanlig här, det finns minst två affärskjedjor som funkar precis på samma sätt..

Vi var i alla fall där för att kolla lite på växter. Rita villa ha lite nya blommor till trädgården och jag var ute efter något grönt till balkongen. Vi knatade omkring där i lite drygt två timmar. Vi hittade lite lämpliga växter och krukor. Och en restaurang för en liten matpaus..

Det ser mycket trevligare ut på balkongen nu. Tyvärr är det för mörkt för att ta några kort nu men jag ska nog ta ett par bilder imorgon...

På tisdag ska jag iväg igen med Rita. Det blir en heldag på stan då. Det ska bli riktigt kul!

Ett mystiskt kort kom med posten

Igår fick jag post, det sker inte speciellt ofta. Speciellt inte post som kommer från Belgien. Oftast är det någon myndighet i Sverige som vill göra sig påmind.
Men igår var det kommunen här i Deinze som ville påkalla min uppmärksamhet. Och jag är orolig..
Tänk att ett tråkigt litet "vykort" kan skapa sådana olustkänslor. Jag var tämligen paralyserad igår.

Texten var på holländska så först försökte jag översätta det som stod med hjälp av Google Translate. Det gick sådär halvbra. Jag förstod i alla fall att jag och Gerd är kallade till någon ansvarig för immigrationsfrågor. Antagligen samma kvinna vi träffat förut.

När Gerd kom hem fick han översätta texten ordentligt. Och vad det handlade om var alltså en kallelse till oss båda om att infinna oss på sagda immigrationskontor så snart som möjligt. Anledningen? Tydligen ska det finnas ett beslut om min ansökan om uppehållstillstånd!

Varför är jag inte glad då?
Jo, det har ju gått för snabbt! Jag lämnade ju in de sista av de begärda papperna i lördags. Då skulle de först skickas till Bryssel. Sedan när de i Bryssel fattat beslut skulle jag bli kallad till kontoret här i Deinze igen. Jag har blivit tillsagt att det kan ta ett antal månader. Om nu beslutet redan är taget tog det typ 1-2 dagar. Det stämmer inte! Hur kan det ha gått så fort?!
Kortet jag fick var daterat 10/8-10 och de sista papperna lämnades in i lördags 7/8-10. Säg att kvinnan skickade iväg papperna samma dag hon fick dem, då skulle de kunna varit framme i Bryssel i måndags (ja, här i Belgien hämtas post i brevlådorna måndag-lördag). Så då skulle alltså de ansvariga i Bryssel fattat beslut på ett par timmar och sedan skickat tillbaka papperna till Deinze med vändande post. Eller kanske att de bara hörde av sig direkt till kvinnan som är ansvarig här?
I vilket fall som helst, vem har hört talas om byråkrati som arbetar så snabbt?!
Inte jag heller..

Så nu är jag nästan nedklubbad av alla onda aningar och domedagstankar. Jag kan inte skaka av mig känslan av att något gått på tok.
Att jag inte får stanna..


Seg dag

Ja, jag har verkligen långtråkigt idag!
Jag har i alla fall gjort chokladbollar och det är ju gott.. Dock blev det lite problem med receptet igen. Denna gång handlar det om vaniljsockret. Vaniljsockret som finns i Sverige skiljer sig från hur det ser ut här i Belgien. I Sverige är det ju i princip ett vitt pulver, typ florsocker, som det finna vanilj alt, vaniljarom i. I Belgien är det vanligt strösocker med en svag smak av vanilj. Häpp.. Men jag tror de blev goda i alla fall, de där chokladbollarna.

Jag har tagit för vana att baka kakor och bullar ofta. I princip ser jag till att det alltid finns något hemma. Jag brukar skick med lite godsaker i Gerds lunchlåda.
Ja, jag fixar faktiskt lunchen åt honom varje dag. Fan, vilken präktig hemmafru jag blivit!
Men smörgåsarna han brukade göra åt sig själv var verkkligen ingen hit. Så jag tyckte det var på tiden att skämma bort honom lite. Smörgåsarna jag gör är mycket bättre, både vad gäller variation och näringsinehåll. Sedan rullade det på och nu får han med sig några kakor eller bullar varje dag. Kom igen, de som träffat honom vet att han verkligen behöver gödas lite!
Tydligen är Gerds arbetskamrat väldigt avundsjuk på matlådorna jag gör så jag brukar slänga med en extra kaka eller bulle åt den stackar mannen.. Tydligen är det väldigt uppskattat!

Linssoppa

Idag gör jag linssoppa på röda linser. Det är kanske missvisande att snacka om linssoppa, jag har ju i en hel del annat gott med!
Att hitta röda linser här i Belgien är faktiskt inte det lättaste. Jag har inte hittat några i någon av de vanliga matvaruaffärerna och storköpen. Dock kan det finnas småförpackningar på hälsokostbutikerna, till ett ordentligt överpris såklart.
Nej, säkraste sättet att hitta röda linser till ett rimligt pris är att kolla hyllorna i de asiatiska matbutikerna.. Visserligen får man då finna sig i att köpa typ 2kg åt gången. Tur att linssoppa är så gott!

6 portioner

1 gul lök
1 klyfta vitlök
2 morötter
1 röd chilifrukt
2 potatisar
1 burk(400g) krossade tomater (med basilika)
7 dl vatten
2 tärningar grönsaksbuljong
2 dl okokta röda linser
2 lagerblad
5-10 korn hel svartpeppar
örtsalt
(malen svartpeppar)

Hacka lök, viltlök och chili. Fräs i en gryta tillsammans med lite olja. Riv morötterna grovt och tärna potatisen i ganska små bitar, de bör inte vara större än en cm.
Blanda ner rotsakerna i grytan. Tillsätt vatten och buljontärningar. Koka upp.
Skölj linserna ordentligt och häll ner dem i soppan. Tillsätt lagerblad och svartpeppar.
Låt koka i 10-15 minuter.
Smaka av med örtsalt och eventuellt lite malen svartpeppar.



Ny design!

Ja, det är väl uppenbart för alla som letat sig hit och läser detta inlägg.
Har suttit mest hela dagen och pillat med layouten. Jag tycket det blev riktigt bra! Det ser lite mer personligt ut nu. Tidigare använde jag ju en av standardmallarna.
Ja, jag har ju behållit samma bakgrund. Jag tycker verkligen den är snygg så varför skulle jag ändra på den?!
Vad gäller resten så valde jag en redan färdig utformning, som också tillhör samlingen med standardmallar. Dock ändrade jag färger och teckensnitt. För att inte nämna min helt egna lilla header som jag gjort.
Inget avancerat, för det kan jag inte! Jag bara klippte ihop tre bilder på mig själv i gamla hederliga 'Paint'!
Jag hittade även lite goda råd på blogghjälp.

Jag har fått prova mig fram eftersom jag vet väldigt lite om alla dessa koder. Jag tycker dock att jag kan klappa mig på axeln och säga att jag snappat upp en hel del väldigt fort! Och har jag inte hittat färdiga lösningar på mina små kodproblem har jag helt enkelt skapat mina egna!
Som med färgerna. Det finns ju hur många nyanser som helst, och varje liten nyans har sin egen kod. *suck*
Hur ska man kunna veta vad som är vad? Jo, i mitt fall öppnade jag upp mitt gamla Photoshop CS2 (någon nytta ska man väl ha av det programmet med..). Där finns nämligen ett färgverktyg. Och det färgverktyget visar koden på nyanserna man skapar. Sedan var det bara att klippa och klistra in!
Det finns säker ett enklare sätt men det fanns ingen som kunde tala om det för mig.

Det kanske märks att jag är väldigt nöjd över vad jag åstadkommit? Tyvärr varade inte den glädjen så värst länge.

jag upptäckte nämligen att alla bilder jag lagt upp på bloggen hade försvunnit!
Och ja, det är jag som har klantat mig.
Så jag har spenderat det mesta av kvällen med att lägga upp alla bilder igen. jag hoppas verkligen jag fick till dem rätt. I de flesta inlägg hade jag ju bildtexterna till hjälp...

Men nu när allt det är gjort kan jag känna mig nöjd igen.
Jag har trots allt lyckats med något jag aldrig gjort förut!

Ansökan klar!

Ja, idag var jag och Gerd iväg till kommunhuset igen. Denna gång hittade vi kvinnan vi letade efter! Så vi lämnade in papperna och hon sade att hon skulle skicka allt till Bryssel. Så nu är det bara att vänta och se. Dock sa hon att hon inte trodde det skulle bli några problem med uppehållstillståndet. Skönt att höra.
Hon sade också att vi nu kunde anmäla mig till språkklassen. Jag och Gerd ska iväg och göra det första bästa torsdagsförmiddag som Gerd kan få ledigt från jobbet.. Jag hoppas att det kan ske innan september.

Vi var även och shoppade lite. Jag fick tag på en locktång, eller en multitång egentligen. Men ju fler delar desto lyckligare matrealist, eller hur?!

Nu håller jag på att göra mig iordning inför födelsedagskalaset ikväll, jag hoppas det blir trevligt och att folk vågar prata lite engelska med mig. Annars kan sådana här tillställningar få mig att känna det som om jag går omkring i en glaskupa, alla ljud blir förvrängda och ingen kommer nära..


Varannan dag

Ja denna vecka har verkligen varit antingen eller. Riktigt borderline, ha ha.

I måndags
var jag seg och ovillig att göra något. Jag tog mig dock i kragen framåt eftermiddagen och släpade mig iväg till mataffären men överlag var dagen inget att minnas..
I tisdags var jag uppe och skuttade redan vid kl. 7.45. Jag var värsta fenomenet som sprang omkring i Deinze och letade ingredienser till kanelbullar. Jag gjorde även en sjukt god middag! Jag kände mig nästan smärtsamt lycklig på kvällen, det hade verkligen varit en kanondag!
Onsdag var riktigt låg, jag kravlade mig ur sängen någon gång efter 12, klädde mig i myskläder och skippade sminket. Var inte ute på hela dagen. Inte iddes jag göra ordentlig kvällsmat heller, det blev burksoppa..
I torsdags var jag uppe vid kl. 8 och färgade håret. Sedan bakade jag schackrutor och städade lite. Var även iväg till affären och handlade lite. Jag bjöd på raggmunkar till middag, första gången jag gjort dem själv. I början gick det inte så bra men jag fick nog in rutinen mot slutet och jag var väldigt nöjd. Jag var kelsugen och det blev en del gos och många skratt med Gerd under kvällen.
Idag, fredag, släpade jag mig ur sängen för ca. 45 minuter sedan. Vid 11.15 med andra ord. Jag har ingen som helst motivation att göra något. Ska i alla fall försöka ta hand om mig lite. Lägga en ansiktsmask och prova en ny frisyr, som verkar vara busenkel att göra. Kanske kommer jag så långt att jag sminkar mig? Vi får se..

Om trenden fortsätter såhär borde jag ha en kanondag imorgon. Och det är bra! Jag har nämligen massor inplanerat då. Först och främst ska vi tillbaka till kommunhuset och försöka oss på att lämna in rasten av papperna till uppehållstillståndet. Sedan är det shopping som gäller.
På kvällen ska vi iväg på födelsedagsfest. Gerds kusin fyller nämligen 18år då!

Så håll tummarna för mig och mitt humör!

Pasta med ost- och skinksås

Igår var det första gången jag provade att göra denna rätt. Jag ville prova att göra såsen på ett annat sätt än jag brukar.
Det blev så gott! Matorgasm, så gott var det! Inte speciellt krävande att göra heller.. Det tar ungefär lika lång tid att göra såsen som det tar att koka pastan (i detta fall använde jag flerfärgade pastaskruvar).

2 portioner

150g strimlad kokt skinka (går nog lika bra med rökt om man föredrar det)
1/2 liten röd lök
2 dl creme fraiche
1/2 tsk vitlökspulver
2-3 msk riven parmesan
2 msk hackad färsk persilja
örtsalt
malen vitpeppar


Hacka löken ganska fint och stek den med lite smör i en stekpanna med höga kanter eller i en gryta. Blanda i skinkan. Låt steka i ca. 5min. Tillsätt creme fraichen och vitlökspulvret.
Såsen behöver inte koka speciellt länge, när pastan är klar är såsen det med! Allt som allt tar det ca 20 minuter.
Blanda i den rivna parmesanosten någon minut innan pastan är klar, smaka av mes örtsalt och vitpeppar. Rör ner persiljan precis innan servering.


Servera gärna med en sallad, jag använde en mix av ruccola och rödbetsblad.

Lite vetemjöl, hur svårt kan det vara att få tag på det?!

Ja, idag tänkte jag överraska min hårt arbetande karl med lite kanelbullar. Han har det tufft på jobbet just nu och jag tycker han har förtjänat lite belöning för sitt slit.

Det visade sig dock vara allt annat än enkelt att få tag i alla ingredienser..
Jag trodde det skulle bli svårt att hitta pärlsocker, jag har letat förut utan att hitta något. Jag trodde att jag skulle bli tvungen att gå till en affär som är mer specialiserad på just bakning.
Men jag hittade faktiskt pärlsocker utan problem, det fanns i min vanliga mataffär. Kanske det bara var slut förra gången jag kollade. Jäst hittade jag med, efter lite letande. Dock innehåller paketen 42g jäst. Vem kom på det?! I mitt bullrecept finns ju bara svenska måttangivelser, alltså 50g jäst till en sats bullar. Hm..
Kardemumma var också en pärs att hitta. Finns visst bara hel kardemumma! Men jag tog med mig min mortel när jag flyttade så det är inget problem. Margarin var heller inte svårt att hitta.

Bull- och muffinsformar hade de dock inte. Jag vet att jag gnäller lite nu men allvarligt, säljer man färdiga mjölblandningar till t ex. muffins borde man väl också sälja muffinsformar? Men inte då! Här i Belgien häller man visst muffinssmeten i händerna och stoppar in dem i ugnen. Gnäll, gnäll!

Men det svåraste var faktiskt att få tag vanligt vetemjöl!
Jag tror nog de hade det i den första affären jag var i, men något geni hade parkerat en lastpall full med varor framför just den hyllan. Inte vågade jag störa tjejerna som höll på att plocka upp varorna, de såg minst sagt griniga ut..

Men "äsch", tänkte jag, "jag får väl gå till den där butiken med speciella bakgrejer, de lär ju ha både bullformar och vetemjöl". Ja, de hade bullformar. Nej, de hade inget vanligt vetemjöl!
Bara färdiga mjölblandningar. Till kakor, bakverk och bröd. Blandningarna till bröd var till och med avsedda för bakmaskin. Heja Belgien. Allting ska visst köpas halvfärdigt här. Bara att hitta vanlig ost som inte är färdigskivad är svårt.. Gnäll, gnäll!

Så jag fick snällt knata genom hela centrala Deinze till en tredje affär, även det en vanlig matvarubutik. Där hittade jag slutligen vetemjöl. Vetemjöl för bröd, vetemjöl för såser, vetemjöl med salt och vetemjöl till bakverk. Här gäller det att veta precis vad man ska ha. Jag hoppas jag fick tag i rätt sort!
Hittade även lite mandelspån där, det hade jag heller inte hittat på de andra ställena.

Så nu ska jag väl äntligen sätta igång och baka bullarna, så de är klara tills Gerd kommer hem.

Håll tummarna för att de blir bra!

Potatis- och purjolökssoppa

Det här är min absoluta favoritsoppa!
Förut brukade jag göra den utan grädde men någonstans på vägen upptäckte jag hur löjligt gott det var! Jag brukar använda mig av ganska fet grädde, aldrig med mindre än 15% fett, helst ska det vara över 30%. Finns faktiskt en rimlig anledning: soppan kan skära sig annars! Jo, det är sant! Och vem vill ha en soppa med små klumpar av fett? Jag vet inte om det beror på att purjolöken kan vara lite sur, något annat kan jag inte tänka mig. Man kan ju alltid reda soppan med lite vetemjöl om man nu verkligen vill dra ned på fettet. Jag tycker dock inte att det blir lika gott. Eller så kan man ju köra helt utan grädde!

4 portioner

4 stora potatisar
1 stor purjolök
1 tärning grönsaksbuljong
7 dl vatten
2 dl grädde
örtsalt
malen vitpeppar

Rensa och skölj purjolöken. hacka den i lagom stora bitar, beroende på vad man gillar. Fräs i en gryta med lite margarin eller olja. Skala och tärna potatisen. Blanda med purjolöken. Tillsätt vattnet och buljongtärningen.
Låt soppan koka tills potatisen är mjuk, tiden beror på hur stora potatistärningarna är och vilken typ av potatis man använder.
Blanda i grädden och smaka av med örtsalt och vitpeppar.
Soppan behöver inte koka upp efter man tillsatt grädden, det räcker med att låta den sjuda lite. Om man vill kan man mixa soppan innan servering.


Servera gärna med lite vitt bröd, med vallmofrön på!

Goda nyheter

Ellen ja, en god nyhet är väl mer korrekt..
Jag har äntligen fått beslut från Försäkringskassan! Jag har blivit beviljat aktivitetsersättning från juli 2010 till och med september 2011.
Det är verkligen en stor lättnad för mig att ha lite egna slantar. Jag har mått så dåligt över tanken på att leva enbart av Gerds inkomst. Jag vill ju kunna bidra till hushållskassan, jag med.. För att inte tala om förnedringen att behöva be Gerd om pengar för minsta lilla sak. Nu slipper jag det, åtminstone för ett år.
Jag har ju hopp om att kunna sköta ett deltidsarbete så småningom. Men för att jag ens ska kunna börja överväga att prova på något sådant behöver jag lära mig lite holländska. Jag hoppas verkligen att jag kan börja i en språkkurs nu i september. Men det får jag oroa mig över senare...

Nu vill jag bara glädjas över vetskapen att jag får pengar!