Tre månader!

Ja, det är faktiskt så länge sedan jag flyttade. Och livet med Gerd är bättre än någonsin! Esmeralda verkar trivas bra, hon med.


Esmeralda myser i sovrumsfönstret. Sovrummet är förövrigt hennes favoritrum,
utrymmet under sängen är hennes trygga plats i tillvaron, dit rusar hon varje gång
något känns otäckt..


Jag har verkligen kommit igång här nere i Belgien. På måndagskvällar dansar jag folkdans i en dansgrupp som min svärmor leder.
På onsdags- och torsdagsförmiddagar har jag språklektioner i holländska, som går hur bra som helst! Idag frågade min lärarinna mig om jag var intresserad av att byta till en grupp inne i Gent, som är mer intensiv. Detta för att jag är mycket snabbare än de flesta andra i klassen och jag fattar saker väldigt fort. Men jag tackade nej. För det första trivs jag väldigt bra i denna grupp och jag har fått vänner, en tjej ska jag faktiskt träffa nu på lördag och då ska vi in till Gent och ha det lite trevligt. Gerd ska med han också!
För det andra så är jag inte så sugen på att pendla mellan Deinze och Gent, busschaufförerna här är verkligen helgalna och helt utan trafikvett!
Den tredje, och största anledningen, till att jag inte vill byta till en intensivare studiegrupp är mitt problem med stress och uthållighet. Kursbyte skulle innebära lektioner fyra gånger i veckan, med ett högre tempo. Om man räknar in restiden pratar vi om drygt sex timmar per dag, jag känner mig inte alls redo för det! Jag är ju helt slut på fredagarna efter att ha haft två halvdagar (á 3 1/2 timmar) med lektioner. Jag behöver fortfarande vänja mig vid att ha en sysselsättning och jag vill inte rusa fram för fort! Kanske att jag kan läsa fortsättningskursen i en studiegrupp med högre tempo, det får jag ta ställning till när det blir aktuellt.
Just nu är jag tillfreds med min tillvaro!

Såhär såg det ut när jag och Gerd firade att vi äntligen flyttat ihop:


Champagne och nötter..


..och massvis med mys, såklart!

*infoga rubrik här*

Ja, att komma på passande rubriker till inläggen är inte alltid så enkelt när man har idétorka. Har ingen lust eller ork alls egentligen.. Dock får ju inte det hindra mig!

Jag har varit på språkkursen idag. Vår lärarinna blev inte skadad i bilolyckan förra veckan och det var ju skönt! Dock skadade hennes kollega nacken och ryggen men det återstår att se om det är en permanent skada eller inte. De kunde i alla fall jobba idag, båda två.
Vi lärde oss inte något nytt direkt, mest handlade det om repetitioner och övningar på hur man frågar efter vad klockan är, och hur man svarar. Jag tror faktiskt att jag lärt mig det bra nu, fick hur som helst beröm av lärarinnan! Sådant är ju alltid trevligt..

Nu ska jag nog städa lite för det ser förjävligt ut här hemma. Det har varit dåligt med orken som sagt..

Ytterligare än bild på blommorna jag fick av Gerd förrförra helgen. De har hållit
jättebra! Fast nu har de börjat vissna. Nåja, jag har ju skapelsen på bild..

Handlar civilisationer bara om krig, eller?



OJ, vilken allvarlig titel! Dock handlar det faktiskt bara om ett datorspel! Nämligen Sid Meier's Civilization V som släpptes i fredags.
Jag har spelat nästan oavbrutet sedan jag laddade ner spelet över Stream och jag är inte så fruktansvärt imponerad. Ganska besviken faktiskt!
Det verkar vara sjukt svårt att vinna utan att ta död på alla andra civilisationer.
Snabbfakta för de som inte känner till Civilazation-spelen: detta är ett strategispel där du splear som en känd ledare från värdhistorien. Du börjar i forntiden (3000 f.kr) och håller på en liten bit in i framtiden (2050 e.Kr). Du kan antingen spela mot andra ledare styrda av datorn eller så kan du spela mot andra ledar som styrs av människor.
Hur vinner man då? Jo, det finns lite olika sätt. Den simplaste segern är att ha högs poäng när man når 2050. Sedan kan man även vinna genom att bli diplomatisk världsledare (diplomatisk seger), genom att uppnå ett visst kulturellt mål (kulturell seger), att vara först ut i rymden (vetenskaplig seger) och sist men inte minst: att spöa skiten ur alla motspelare (dominansseger). I Civilization IV fanns ytterligare ett sätt att vinna men det spelar inte så stor roll här. Vad som spelar roll är att i den tidigare versionen kunde man gå genom historien utan att kriga och ändå vinna de flesta typer segrar. Verkar vara MYCKET svårare att åstadkomma samma sak i Civilization V, även på en av de lättaste svårighetsnivåerna..
Det gillas inte av mig, som tycker det är skittråkigt att hålla på och kriga och bli förolämpad av de andra ledarna. Nu spelar jag enbart mot datorn och det är just för att jag vill undvika att spela mot riktiga människor då de har en tendens alltid vilja vara våldsamma och jävliga så fort de kan sitta skyddade bakom en datormonitor! Men nu har jag försök ett antal gånger att vinna ett spel genom en kulturell seger, det är fan omöjligt! Jag kan ju bara glömma vinna en vetenskaplig eller en diplomatisk seger, vad det verkar..
Måste jag verkligen börja lusläsa internetforum för att hitta en passande strategi för att vinna en seger på nybörjarnivån?!?
Hela grejen får mig att känna mig superkorkad och ganska så värdelös..

Känns inte kul alls, det här, jag pungade för fan ut närmare 5oo kronor för det här spelet! Ville jag endast spöa skiten ur mina motståndare om och om igen finns det ju miljoner spel att välja mellan, som är bra mycket billigare!
Det spelar ingen roll hur bra grafiken är, eller hur lyriska kritikerna är, än så länge är spelet verkligen inte värt så mycket pengar!

Köttfärsbåtar

En väldigt enkel maträtt med partykänsla! Dock en massa vitlök i så kanske inte den lämpligaste maten om man vill vara nära någon efteråt!
Jag använder tomater i mellan brödet och köttfärsen för att förhindra att rätten inte blir torr, vilket lätt kan ske!

Cred till min internetkompis Josefine för denna rätt, det var nämligen hon som gav mig inspirationen!



2 portioner

ca 250g nötfärs
1 gul lök
1 klyfta vitlök
1/2-1 röd chilifrukt
2 msk tomatpuré
2 tsk kinesisk soya
1 msk vatten
100g färskost med smak av vitlök och örter
örtsalt
malen svartpeppar

5 cocktailtomater
1 medelstor baguette (ca 30cm)
Färsk basilika till garnering

Hacka lök, vitlök och chili fint. Fräs i en stekpanna tillsammans med lite matfett eller olja. Blanda ner köttfärsen och genomsteg. Häll i soya och rör ner tomatpurén. Tillsätt vatten. Ta av stekpannan från plattan och rör ner färskosten. Smaka av med örtsalt och svartpeppar.

Värm ugnen till 200°C.
Dela baguetten i två långa halvor. Skiva tomaterna och sprid ut dem över brödet. Lägg på köttfärsröran.
Grädda mitt i ugnen i ca 10 minuter. Garner med några blad av färsk basilika.

Oj oj, inte bra alls!

Jag var iväg till språkkursen idag. Vi samlades i klassrummet för att vänta på vår lärarinna Katrijn. Men hon dök aldrig upp...
Drygt 10 minuter efter att lektionen skulle ha börjat fick vi besök av en man som berättade att Katrijn och en annan lärarinna, som hon samåker med till skolan, krockat. De var båda på sjukhuset så alla lektioner var inställda.
Vi fick inget klart besked om hus skadade de var. Det pratades om en nackskada, men vem av dem som fått den vet jag inte. Jag hoppas verkligen att det inte är allvarligt!
Vi ska samlas som vanligt nästa vecka, jag hoppas att Katrijn kommer vara där då..

Så vad har jag gjort idag då? Inte var det någon idé att gå hem eftersom de bröt strömmen här imorse. Det var ett planerat strömavbrott, något med en ledning utanför huset.
Så jag och två av mina klasskompisar, Rosana från Brasilien och Alicia från Spanien, bestämde oss för att ta en fika. Men inget var öppet så vi gick hem till Rosana istället. Där blev det lite fika och massa prat, hur trevligt som helst! Sedan var Alicia tvungen att gå till bussen, hon jobbar nämligen när hon inte är på kurs med oss.. Jag och Rosana käkade lunch ihop, en jättegod soppa som hon hade lagat. Sedan blev det lite shopping.. Och nu är jag hemma igen. Och vilar de stackars små fötterna!


Rosana har en kanariefågel som heter Pikachu. Pikachu är en väldigt social fågel.
Pikachu gillar att sitta på folks huvuden..



Meh

Idag har det varit skola igen. Men ännu inget besked om hur det gick på provet för en vecka sedan. Kom igen nu, Katrijn (vår lärarinna)!
Det var ju inte direkt ett stort test, nog borde hon haft tid att rätta dem? Nåja, jag får väl fråga henne imorgon.
Jag fick en hel del i läxa tills imorgon. Öva på klockslag, siffror i allmänhet och sedan ska jag visst lyssna på cd:n som följer med läroboken och fylla i lite övningar. Typiskt, vi får visst alltid mer läxor på onsdagarna, som ska vara klara tills torsdagslektionen än vad vi får på torsdagarna, när vi har en hel vecka på oss tills nästa lektion..
Nu gnäller jag lite väl mycket, jag vet!
En lustig detalj från dagens lektion: hur man uttalar 'uur'. 'Uur' betyder klockslag, typ. Enklast är det nog att jämföra med engelskans "o'clock". Med andra ord; en heltimme. Så klockan ett (kl.1) blir alltså een uur (förkortat 1u). Nu till det roliga. Uttalet är väldigt viktigt i det här fallet. 'Uur' utalas med ett långt och fint 'u', inte så svårt för någon med svenska som modersmål.
Vissa i klassen hade dock problem med det korrekta uttalet och sade istället 'o' eller 'å'. Varför är det så illa då? Jo, då låter det nämligen väldigt likt ordet 'hoer'. 'Hoer' betyder 'hora', knappast en förväxling man vill göra när någon frågar vad klockan är!
Nog med språklektioner för idag!

Vad har jag mer pysslat med? Jag har varit och handlat lite. Det går bättre och bättre faktiskt. I början var jag väldigt nervös och tyst som en mus, jag brydde mig aldrig om att pilla med de mindre valörerna utan betalade helst med sedlar för att undvika att behöva prata. Nu går jag mitt bästa för att få till jämna pengar och än så länge har jag klarat det utan missöden. Jag kan till och med haspla ur mig en hälsning och ett tack!

Vad handlade jag då? Det blev bland annat lite nya nagelack. Dett finns en butikskedja här i Belgien som heter Hema, jag tror kedjan är från Holland. De har ett blandat utbud, vilket är typiskt för Belgien. Där kan man köpa kläder, accessoarer, leksaker smink, hygienprodukter, godis och kakor. Med mera. En salig bladning med andra ord! Mest har de varor av det egna märket 'Hema'. Nagellacken jag köper där är superbra, och löjligt billiga! Faktiskt är allt deras smink billigt, och av överraskande hög kvalité..



De kostar bara €2.99/st. Det blir lite under 30kr/st omvandlat till svenska pengar.
Och lacket sitter perfekt i minst 5 dagar. Snacka om prisvärt..

Helgen som var

Oj, vilken pretentiös titel på detta inlägg!
Helgen har varit lugn och fin, jag har helt enkelt inte haft motivation att skriva. Förutom det sura inlägget igår..

Så vad har jag gjort i helgen då? I lördags vaknade jag inte med humöret i topp. Men det åtgärdade Gerd ganska omgående. Han slank nämligen ut på en promenad innan jag ens krälat mig ur sängen. Och vad har han med sig när han kommer hem igen? Jo, en stor bukett med blommor åt mig! Snacka om att jag blev överraskad! Han ville helt enkelt säga "tack" till mig...


Blombuketten. Hm, tror jag behöver fibbla lite med inställningarna i kameran.
Blommorna är nämligen röda, inte cerisefärgade!


Vad mer hände den dagen?
Jo! Jag lagade och åt kyckling till middag! Nu kanske inte det låter så speciellt men sanningen är den att jag inte klarat av att äta kyckling på flera år! Inte sedan innan jag blev vegetarian 1997. Jag började äta kött igen någon gång i slutet av 2004, början av 2005 men av någon anledning klarade jag inte av just kycklingen.. Nu verkar det som om jag lyckats bryta den ångesten!


Snacka om överfull tallrik! Jag orkade drygt hälften.. Men gott var det! Klyftpotatis,
marinerade kycklingklubbor och bearnaisesås.



I söndags, igår alltså, bar det iväg hem till svärföräldrarna och deras tvättmaskin. Jag tvättar ju mina kläder där varannan vecka. De är så snälla som låter mig göra det! Annars hade jag ju varit hänvisad till tvätt-o-maten på andra sidan stan. Hade inte varit kul..
Min svärmor var så underbar att hon gav sin nyinköpta torkställning till oss! Oftast hinner ju inte all min tvätt torka medan jag är där så då blir det till att häng blöta kläder överallt här hemma. Visst, jag har mumlat om att vi borde skaffa en torkställning men det har inte blivit av. Så nu har jag en. Kan inte säga det för många gånger; jag har en underbar svärmor!


Min fina torkställning! Nu är det slut med att ha blöta kläder hängande över dörrar och
stolsryggar..

Typiskt

Först var det Gerd som hade problemen. Och när vi äntligen hittat ett sätt att fixa dem så är det jag som får problem. Varför kan det inte få var bra någon gång? Tre jävla år...

Vad ska du rösta på?

Ja, det här inlägget har klang av politik. Välfärdspolitik vs. "alla-sköter-sig-själva"-politik. Vart har solidariteten tagit vägen? Vad för samhälle vill vi ha? Ett där bara de duktiga får ett liv värt att leva? Där endast arbete gör en människa värdig?
Då kan man undra varför vi lever i ett samhälle över huvud taget. Varför lever vi då inte separerat från alla andra individer och sköter våra egna sysslor. Varför slopar vi då inte begrepp som "sympati", "empati" och "medmänsklighet? När det endast är vår egen, personliga vinning som styr då faller samhället. För alla kan inte vara lika starka eller lika framgångsrika. Eller lika friska.

Den här tjejen har varit i media på sistone. hennes mamma är svårt sjuk men har blivit utförsäkrad.
Läs hennes berättelse här

Faktiskt så har min alldeles egna mamma fått gå igenom något snarlikt, kämpat mot de nya reglerna inom Försäkringskassan.
Jag blir så ledsen och illa berörd av Alliansens politik. Den är kall och hård och gynnar endast de som har det bra.

Eftersom jag bor utomlands röstade jag redan i augusti. och jag röstade för välfärd och solidaritet!

Imorgon är det valdag, vad röstar du?

Så trött

Jag har sovit riktigt dåligt inatt. Vet inte varför men jag misstänker öronpropparna. Ibland får jag så ont i öronen av dem att jag vaknar. Men använder jag dem inte blir det nästan ingen sömn alls.. Hm, dilemma!
Gerd ska i alla fall sova på soffan inatt, och jag kommer nog schasa ut Esmeralda ur sovrummet med. Då borde det bli tyst nog för att jag ska kunna sova utan proppar.

Har varit trött hela dagen. Jag var nog ganska virrig idag på språkkursen, jag hängde inte med alls! Så kan det gå.. Och inte har vår lärarinna hunnit med att rätta proven heller så jag får vänta på resultatet tills nästa onsdag. Nåja, jag är säker på att det gick bra!

En trevlig sak som hänt idag är i alla fall att jag äntligen fått fotona Gerd beställde för typ två månader. De är visserligen sända från USA men det har gått långsamt för företaget att skicka dem, själva frakten tog bara fem dagar!
Vad är det för foton då? Jo, det är tre porträtt av Dita von Teese! Burleskdrottning och stilikon. Hon är vacker och sexig utan att vara vulgär på något sätt och hon platsar på sovrumsväggen! Nu ska jag bara inhandla några snygga ramar med..


Porträtten. Dita von Teese hemsida med sweetshop finns här.

Köttfärspiroger

Den här rätten kräver en del pyssel men är faktiskt lättare att laga än vad man först tror!
Jag använder ren nötfärs men det går utmärkt med blandfärs med. Eller quornfärs, alternativt sojafärs, om man vill köra vegetariskt!


Hade visst lite dåligt med färska grönsaker, sallaten dröp ur kylen av sig själv så nej
tack! Men tomater och röd paprika passade, de med..

4 portionspiroger

Deg
80g margarin
1 1/2 dl mjölk
1/2 paket (25g) jäst
2 krm salt
2 äggvitor
5-6 dl vetemjöl

Köttfärsen
300g nötfärs
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
1 morot
1 liten röd eller orange paprika
4 msk tomatpuré
(1 msk sambal oelek)
4 tsk soya
ca 1/2 dl vatten
örtsalt
malen vitpeppar

Pensling
2 äggulor
1 msk mjölk

Smält margarinet i en kastrull, tillsätt mjölken och värm till 37°C. Smula ner jästen i en bunke och häll över degspadet. Rör om. Tillsätt salt äggvitorna och mjölet. Arbeta degen smidig. Låt jäsa under duk medan köttfärsen tillagas.

Hacka löken och vitlöken fint. Fräs dem mjuka i en stekpanna. Tillsätt färsen och stek ordentligt. Tillsätt tomatpuré, soya och eventuellt sambal oelek. Riv moroten och hacka paprikan. Blanda ner i färsen. Häll i vattnet. Låt röran småputtra i några minuter. Smaka av med örtsalt och vitpeppar. Låt svalna medan pirogerna görs iordning.

Dela degen i fyra delar. Kava ut dem till runda plattor, ca 20 cm i diameter. Fördela färsröran jämnt på kakornas ena halva. Se till att spara minst 1 cm på kanten till sammanpressningen.
Eventuellt kan man ha på lite riven ost.

Vik den tomma delen av plattan över röran. Pressa ihop kanterna med en gaffel.

Låt pirogerna jäsa i 15 minuter. Värm under tiden ugnen till 225°C.
Blanda äggulorna med mjölken och pensla över pirogerna. Grädda i ca 15 minuter eller tills de fått fin, gyllene färg.

Dansen

Jo, det gick hur bra som helst att dansa. Alla var trevliga och jag var inte den enda som var ny. Visst, lite problem hade jag ju med instruktionerna men oftast fanns det någon vid min sida som kunde ge en någorlunda god förklaring på engelska. Svärmor, som ju höll i "spektaklet", var även uppmärksam på om jag hängde med eller inte. Så jag kände mig väl omhändertagen!

Men idag har jag en svacka. Så verkar mitt liv vara. Jag går på sparlåga varje gång det varit något speciellt på gång. Jag menar, jag hade det väldigt trevlig och jag tänker definitivt fortsätta att dansa. Men någonstans tar orken slut. Jag blir så lätt utmattad av att vara social, speciellt i grupp.
Jag verkligen älskar att vara social, det gör jag, men jag orkar inte riktigt med! Jag blir mentalt utmattad. Det är samma sak med språkkursen. Fast den är nog lite värre. Den är ju två dagar i rad, onsdagar och torsdagar. Så varje fredag är jag helt kaputt, orkar inte kliva upp ur sängen förens vid lunch. Orkar inte gå ut. Orkar inte laga mat.

Jag antar att jag helt enkelt får acceptera mina begränsningar och lär mig leva med dem. Och acceptera att andra kanske inte förstår.
Tre saker i veckan verkar vara vad jag maximalt kan palla med. Och då får det vara så!


Sliten Mina som behöver rå om sig själv lite..

Nervös

Snart ska jag bege mig iväg till dansen. Och jag är nervös. Visst, det ska bli spännande med, men just nu är jag mest nervös. Hur kommer det gå? Kommer jag bli väl mottagen? Kommer jag kunna följa med i dansstegen? Kommer himlen trilla ner i huvudet på mig?
Det gör ju inte saken bättre att jag har ont i nacken. Musklerna har varit spända hela dagen och ingen stretchning eller massage verkar hjälpa. Skulle tro att jag sovit konstigt.. Visserligen ska just denna dansgrupp inte syssla med några ansträngande danser. De flesta medlemmarna är tydligen lite äldre damer, med lite krämpor både här och där.
Så jag borde ju passa in perfekt tänker jag!

Om en timme börjar vi, och vi ska hålla på fram till klockan 22. Två timmar dans med andra ord! Gerd är underbar och skjutsar mig fram och tillbaka. För lokalen vi ska vara i ligger ca 30 minuter med bil härifrån, och att ta sig dit och hem med tåg eller buss är tydligen ganska knepigt och tidskrävande... Så Gerd kommer agera chaufför åt mig varje måndag! Han är verkligen toppen, hur lyckades jag med att snärja honom?!

Shopping, shopping, shopping

Idag har jag satt sprätt på lite pengar. Tragiskt nog så handlade det om mina egna pengar. Det är alltid mycket trevligare att shoppa för andras slantar..

Vad är det jag köpt då? Jo, ett par nya skor. Jag ska ha på mig dem när jag dansar! På måndag börjar jag nämligen i en dansgrupp. Det är min svärmor som leder den och det handlar om folkdans. Det ska bli mycket spännande!


"Dansskor". De har i alla fall en mjuk och böjbar sula och de sitter väldigt bra..

Vad mer har jag införskaffat? Utrustning till min cykel. Ja, det har jag väl inte berättat? Söndag förra veckan fick jag en cykel av min svägerska. Tydligen hade hon i sin tur fått en ny cykel av sin svärmor. Därför tog jag över hennes gamla, men fortfarande dugliga, cykel.
Okej, jag var tvungen att skaffa nya lamor och reflexer. Och ett nytt, bättre cykellås. Men annars är den i gott skick, den har ny sadel och nya däck. Samt nya bromsklossar.. Fast bromsarna behöver justeras lite, de nyper inte så bra..
Jag passade även på att köpa ett par cykelkorgar, en för styret och en som ska sitta på pakethållaren. Det blir perfekt när jag ska iväg och handla mat!


Cykelkorg till styret.


Cykelkorg till pakethållaren. Plus lite utrustning..


.. fram- och baklyse, reflexer till ekrarna, ett ordentligt lås och ett par bagagestroppar
(elastiska spännband, eller vad de nu kallas..).

Jag och Gerd ska pyssla med cykelunderhåll imorgon. Då blir det till att rengöra och smörja. Cykeln har dock en ganska tråkig färg. Kanske blir det så att jag målar om den en dag, det beror lite på om jag tycker cykeln är värd den tiden och de pengarna.
Jag har i alla fall en cykel, och den var gratis. Sådant ska man verkligen inte klaga över!

Men va fan?!

Jag blev väckt av gatuläggarna i morse. Igen.
Fjärde gången denna vecka.. I tisdags drog de igång maskinerna strax innan sju på morgonen. I onsdags var de igång vid 6:40, igår var det 6:15. I morse väcktes jag redan vid 5:20! Alltså, kom igen? Nu får de väl ändå ta och ge sig?! Visserligen gjorde de inget gatuarbete i morse, det var en lastbil som kom och hämtade alla maskiner, så det betyder förhoppningsvis att de är klara. Men allvarligt, vem gör sådant kl 5:20 på morgonen? Det verkar inte finnas några som helt regler för när det kan anses som störande att föra oväsen. I alla fall inte för ett företag. Tydligen behöver företag inte ta något som helst ansvar när de orsakar störningar för allmänheten.

Jag vet, jag gnäller! Men när jag sommarjobbade på kommunen fick vi inte dra igång några bullriga maskiner före kl. 8 på morgonen, i alla fall inte där oljudet kunde störa människor. Jag tycker det är en rimlig regel. Människor behöver få ordentlig sömn för att fungera väl!

Party party idag

Idag var det så dags för språkkurs igen. Jag har verkligen övat på att ställa frågor på holländska och idag när vår lärare bad mig fråga en av de andra i kursen klarade jag det galant, två gånger om! Så den blockeringen har jag kommit över..
Vi fick även påfyllning i gruppen, två italienare och en kvinna från Afrika. Vilket land afrikanskan är från är jag lite osäker på, tror hon sade 'Togo', men det landet är obekant för mig. Jag är en anings osäker på om jag ens placerat henne i rätt världsdel. Pinsamt!
En annan deltagare i kursen har flyttat upp en nivå och den stackars kinesen har lika mycket problem som förra veckan..

Så vad var det för party party idag då? JO, efter kursen drog jag, engelsmannen och kvinnan från Portugal som inte talar portugisiska utan tyska upp på stan. Jag köpte mig ett paraply. Jag upptäckte nämligen i morse att jag inte hade något paraply längre, och självklart har det regnat hela dagen..
Efter shoppingen hamnade vi på en bar, engelsmannen bjöd på ett par öl. Att dricka alkohol vid lunchtid, det är något jag inte är van vid och jag blev lite berusad, faktiskt.
Vi hade det riktigt trevlig, blev mycket prat och skratt. Sedan var portugisiskan tvungen att gå och baren stängde. Jo, just denna bar öppnar riktigt tidigt vissa dagar i veckan, redan vid 8 på morgonen tror jag, eller kanske ännu tidigare. Så då stänger de efter lunch.
Engelsmannen drog iväg mig till en annan bar. Ett litet, intimt ställe som i princip bara har stamgäster. Det ligger inte alls långtifrån vår lägenhet men jag och Gerd har faktiskt aldrig varit på någon krogrunda här i Deinze så jag har noll koll.
Engelsmannen, som bor i Astene (en by utanför Deinze), verkar känna till varenda bar häromkring. Han känner även de flesta stammisarna. I klassrummet går det väl sådär med hans holländska men runt om på barerna kan han snacka hur mycket som helst, för då pratas det dialekt och den har han lärt sig riktigt bra.
Han fortsatte bjuda på öl även på bar nummer två. Jag fick i mig ett par glas till.. Och jag var riktigt populär bland de få gästerna som var där, stammisar allihopa. Det var riktigt kul, jag vågade mig på att prata en del holländska men mest blev det engelska. Var speciellt en man som stötte ganska hårt på mig, men på ett vänligt sätt. Inga närmanden och inget tafsande. Han hade visst opererats för strupcancer och hade ett hål i halsen han var tvungen att hålla för med fingrarna för att kunna prata. Han hade en riktigt pipig röst och jag hade lite problem med att höra vad han sade. Men det var ändå trevligt!
Tror att jag hade en fyra öl sammanlagt och jag blev rejält dragen, så då var det dags att gå hem och vila lite. Jag slocknade direkt och vaknade först när Gerd kom hem två timmar senare...

Visst hade jag det trevligt men detta kommer inte bli en vana. Jovisst, att hänga på en bar eller två är inte helt fel men näst gång blir det nog alkoholfritt. Någon måtta får det vara!


Idag blev det glasögon, känner fortfarande av förkylningen lite så jag vilar ögonen
från linserna
.

En riktigt lyckad kväll

Igår kom Gerds syster Herlinde och hennes man Jelle hit på trerätters middag. Hm, egentligen kan jag väl kalla dem för svägerska och svåger? Jag är riktigt dålig på det där med släktrelationer, och vad som gäller eller inte..
Men hur som helst, middagen!
Jag gjorde brushettas till förrätt. Marinerad, helstekt fläskfilé med potatisgratäng till huvudrätt och sist, men inte minst, marängsviss till efterrätt.
Vi drack vitt vin till förrätten, Verdicchio. Ett riktigt bra vitt vin, det är nog mitt favoritvin just nu! Till huvudrätten serverades Cassilero del Diablo, det är ett rött vin. Jag brukar undvika röda viner eftersom jag så lätt får migrän av dem. Men denna gick riktigt bra att dricka! Ja, som vanligt när jag är osäker läste jag på om det röda vinet på internet. Kommentarens om just detta vin handlade ganska ofta om just rödvin och migrän..

Så middagen blev en succé, fast det började inte så bra. Skulle rosta brödskivor till förrätten men jag brände dem rejält, tur att jag hade mer bröd! Resten av maten blev riktigt bra. Dock kommer det inget receptinlägg, jag tog nämligen inga bilder på maten, och det vill jag har när jag delar med mig av min kokkonst..


Jag fick ju även en liten present av gästerna, som sig bör när man bjuder på middag.
En flaska Grand Marnier och två "drinkbollar". Med andra ord: basen som behövs för
att blanda den smarriga drinken jag provade på Gentse Feesten.


Det dukade bordet. Jag köpte ny duk och allt
. Vi behövde verkligen en ny duk,
tidigare hade vi bara en naturvit duk och den blev skitig så fort..



Jelle och Herlinde tävlar om vem som kan synas bäst på bild. Eller var det tvärt om?


Det här var bättre. Riktigt fin bild!


Jag och Gerd "myser"..


Undra varför Gerd ser så deppig ut, vi hade det ju jättetrevligt!


Parasollerna jag dekorerade marängsvissen med hamnade på något mystiskt sätt i
min hårknut. Och vad då över exponerad? Jävla blixt att vara skarp!





Jag håller väl inte på att bli förkyld?!

Ja, jag är lite småkrasslig. Lite hosta och så. Ingen feber och jag är inte speciellt trött. Jag hoppas att det går över. Vill verkligen inte dra på mig något nu! Gerds syster Herlinde och hennes man Jelle ska komma på middag imorgon kväll och jag vill ju absolut inte behöva ställ in!
Men nu ska vi inte ta ut något i förskott. Jag är ju bara lite tjock i halsen. Det ska nog gå bra!

Jag har tillräckligt med ork får att plocka med saker här hemma. Nu har jag flyttat om sakerna i köksskåpen så jag och Gerd inte längre kan hitta det vi ska ha. Vad duktig jag är!
Jag skulle ha gjort detta för flera veckor sedan, när vi skaffade "skafferiet", men det har inte blivit av.. Men nu är jag nästan klar! Det är bara skåpet ovanför kylskåpet kvar nu.
Sedan ska jag städa och skrubba lite, så det är fint imorgon. Och fritt från katthår.
Gerds svåger är nämligen allergisk mot katter så det gäller att vi städat upp ordentligt efter Esmeralda, som ju fäller hur mycket hår som helst. Tänk att den lilla "tissetatten" kan ha så mycket päls.. Jag hoppas verkligen att Jelle inte blir alltför dålig..

Nu till något helt annat: lite gnäll!
Jag stör mig något så fantastiskt på smörgåsmargarinet vi köper. Inte så att det är något fel på smaken. Nej det är förpackningen som får mig att rulla ögonen. Varför då, då? Jo, när man öppnar en ny förpackning âr det som att man måste leta sig genom flera lager för att komma "till skatten"¨, en ask i en ask i en ask. Sådant slöseri!


Plastlock, aluminiumfolie OCH smörpapper. Behövs verkligen det för en liten ask med
smörgåsmargarin?!


Min fina boek!

Ja nu har jag fått min lärobok! Och andra lektionsdagen är över. Hade det lite tungt idag faktiskt. Vi skulle nämligen stalla frågor till varandra, inte bara svara på det läraren frågade.
Jag vet inte riktigt vad som hände med mig men när det var min tur kunde jag inte få ur mig ett ord! Jag verkade bli helt blockerad av att behöva fråga. Som att det var svårare att fråga än att svara, fast fraserna var desamma som vi använt hela tiden. Jag kunde ju förstå dem och skriva dem utan problem. Att muntligt svara på lärarens frågor var inte ett dugg ångestladdat för mig men när jag skulle öppna käften för att själv fråga precis samma saker hon frågade mig så låste det sig. Det var skitjobbig och jag började genast döma mig själv.
Men istället för att fly så försökte jag spexa till det lite. De andra skrattade, men det var vänliga och förstående skratt. Då kändes det lättare..

Nu har jag övat hemma med Gerd och det börjar släppa lite nu. Jag måste fortfarande läsa innantill, fast jag egentligen kan meningarna. Jag behöver de skrivna orden som ett stöd, eller något..
Hur som helst är Gerd till stor hjälp!


Boken! Yay, vad glad jag är..


Den är så
pedagogisk! Mycket bilder och lite text..

Första lektionen avklarad!

Eller ja, idag skulle ju mest handla om information. Men ärligt talat tycke jag att informationen var väldigt kort, dock inga konstigheter så jag har inget att klaga på. Resten av förmiddagen ägnade vi oss åt att snacka holländska. Vi fick helt enkelt lära oss att presentera oss själva. Typ: "jag heter..", "jag bor i..", "jag kommer från.." osv.. Det gick riktigt bra faktiskt. Vår lärare är riktigt söt och väldigt duktig på att förmedla språket, för hon undervisar oss ju på holländska..
Jag vet inte varför, men hon valde ut mig som den första att få prova på att presentera mig, om och om igen. Alltså, jag fick äran att göra bort mig föst! Fast så illa var det inte, inte alls. Jag kände inte speciellt mycket press och de andra deltagarna skrattade ju inte åt mig..
Hm, när jag tänker efter kan jag nog förstå varför jag blev utvald. Jag var nog den som fattade galoppen först, alltså, jag förstod genast vad det var hon ville att vi skulle göra. Så då kunde de andra apa efter mig =)
Eller så kanske det bara var att jag stack ut ur mängden och hennes ögon fastnade på mig. Jag har ju en ganska iögonfallande stil, när jag vill..


Dressed for success? Eller ja, min kläder syns ju inte direkt.. De röda läpparna syns
desto bättre!


Så, hur verkar mina kurskamrater vara? Det är en härlig blandning av nationaliteter! En man och en kvinna från Marocko, en man från Egypten och från Tunisien. Sedan ännu en arabisktalande man, frän Libanon.
Vad mer? En kvinna från Italien. En man från Kina och en man från England.
Sedan har vi en portugisisk kvinna, som talar tyska men inte portugisiska och en brasilianska som talar portugisiska. Och en man från Schweiz, som talar tyska och en hel del holländska, jag undrar om inte han kommer flytta över till fortsättningskursen..
Jobbigast kommer nog den stackars kinesen att ha det. Han kunde inte alls hänga med oss andra. Hemskt uttal och inte kunde han få med alla orden i meningarna hur många gånger läraren än upprepade dem. Den stackars mannen verkade riktigt pressad och efter fikarasten slapp han ge sig på några fler meningar. Jag undrar verkligen om han kommer fullfölja kursen. Verkar som om han skulle behöva mycket mer hjälp och stöd än vad han kan få i vår klass.. Kinesiska skiljer sig ju också ofantligt mycket från holländska, eller vilket västerländskt språk som helst.
Jaja, vi får se hur det går! Imorgon börjar den riktiga undervisningen och då får vi våra böcker! Ska bli riktigt spännande.. Tydligen medföljer en CD med boken, så att man kan träna hemma!


Så här glad var jag över klubban jag fick av Gerd när vi var och shoppade lite igår..