Lågtryck

Ja så kanske man kan kalla det. Mitt humör alltså. Jag har gått ner mig denna vecka.
Kan bara hoppas att jag tar mig ur svackan innan den blir värre. Det är bara det att jag har så mycket oroliga tankar som äter upp min energi.
Jag har inte haft någon direkt lust att blogga, har liksom inte funnits något som varit värt att skriva om! Istället har jag mest ägnat mig åt distraktioner, i form av datorspel. Brukar ju läsa böcker när jag har det jobbigt men jag har en vana att alltid trycka i mig chips samtidigt. Här råder numer chipsförbud så då låter jag bli att läsa..

Gerd finns ju här för mig men jag har försökt att inte visa hur jag mår. Men ikväll gick det inte längre. Han frågade om han kunde hjälpa mig på något sätt. Men som situationen är just nu finns det ingen hjälp att få. Eller ja, ingen hjälp som faktiskt kan lösa problemen jag tampas med. Tröst och stöd kan han ju erbjuda, men jag har svårt att ta emot det.
Istället sitter jag och letar på Youtube efter de sorgsnaste musikvideorna/låtarna jag kan hitta.
Blir ju en del tårar.
Men det är faktiskt skönt!

Jag tror jag hittat min favorit, om man nu kan kalla en video som får en att böla rakt ut för favorit:





Into the night med The Motorhomes

Gentse feesten 2010 del 3

Ja, igår var jag och Gerd iväg en tredje gång. Och det var grymt kul.
Vi gick tillsammans med två vänner till Gerd, Stef och Jurryt, riktigt roliga grabbar båda två.
Vi var faktiskt inte så mycket på själva festivalen. Det var mycket folk, dock inte lika mycket som i tisdags, så vi hittade en liten bar att hänga på istället. Haket hette Hot Club de Gand och låg väl gömt bakom en ruin. Vägen dit ledde från ett torg och genom en löjligt smal gränd. Lagom klaustrofobiskt. Själva baren var inte mycket bättre, den var verkligen inte stor. Dock var den väldigt mysig!
Vi spenderade faktiskt resten av kvällen/natten där. Vi fick tillökning av en vän till Stef, Kristof (jag hoppas han stavar sitt namn så..), som även han var en riktigt kul kille..
Det blev en hel del dricka, speciellt en cocktail som heter Mojito. Det är en drink bestående av vit rom, limeklyftor, mynta, socker och en massa krossad is. Kristof drack en typ av öl som, översatt till engelska, kallades "nasty bitch". Tydligen en väldigt stark öl, 10 vol %. Stef drack både Mojitos och Black Russian (vodka och kaluha?). Gerd fick nöja sig med en Mojito precis i början av kvällen, han skulle ju köra hem så resten av kvällen fick han hålla sig till cola och iste..
Han hade kul ändå, det hade vi allihop. Det var länge sedan jag garvade så mycket. Blev ju en hel del kassa skämt och massvis med retande..
Vi begav oss hemåt någon gång efter kl. 2 på natten. Jag insisterade på ett par cheeseburgare från McDonalds. Under tiden jag väntade på min mat tackade Kristof för sig.
Så det var jag, Gerd, Stef och Jurryt som promenerade hem till dem. Gerd hade parkerat bilen i närheten av deras hus så vi sade adjö till dem där och åkte hem.
Jag kraschade i säng vid kl. 4.45 i morse. Men det var verkligen värt det!

Partybilder:


Gerd


Stef och Jurryt


Mojitos!


Kristof med min "tuttväska"


Jurryt och Stef hade väldigt roligt åt något..


Jag och Gerd = myspys


*asgarv*


Flinande fånar? Här hade minsann Jurryt och Stef druckit en del..


Gruppbild på grabbarna. Värsta hårda gänget..


Jurryt har laddat ögonlasern. Cyclops, någon? Annars tror jag vi talade
om mammor och toalettborstar. Better not ask..


Ja, det här gick ju ..inte alls

Jag har sovit dåligt i natt. Gerd sov på soffan så att hans snarkningar inte skulle störa mig eftersom jag var tvungen att vila öronen från öronpropparna. Esmeralda visade dock ingen förståelse. Hon har fört ett jävla liv!
Jag var riktigt sur när det var dags att kliva upp, speciellt eftersom vi skulle iväg till kommunkontoret idag för att lämna in lite papper. Vi höll på till sent igår med att välja ut vilka e-mail vi skulle ta med oss.

Vi kommer väl dit strax efter kl. 10. De hade öppet, vilket vi varit lite osäkra på om de skulle ha.
Men det spelade ingen som helst roll. kvinnan vi skulle träffa var på semester! Hon kommer tillbaka i början av augusti. Tänk om hon berättat det för oss, vad trevligt det skulle ha varit.
Nåja, nu har vi i alla fall vaskat fram alla papper. Det är väl bara att acceptera att vi får vänta lite..

När vi kom hem igen gick jag och lade mig i sängen igen. Sov fram tills kl. 15, jag var såå trött!

Ikväll ska jag och Gerd iväg till Gentse feesten en tredje, och sista, gång. Vi ska dit med ett par vänner till Gerd, jag gillar verkligen de grabbarna och jag hoppas på en superkul kväll!

Lättlagad spenatsoppa

I Belgien serverar man ofta soppa innan huvudrätten. Inte som förrätt utan mer som en del av själva huvudrätten. Det är oftast en tunn, mixad vegetarisk soppa. Detta gäller speciellt de lite äldre generationerna matlagare. Jag tror att det börjar bli vanligare med soppa som huvudrätt. Eller helt enkelt som enda rätt under en måltid. I alla fall är det så att unga människor i dagens Belgien inte brukar servera soppa innan huvudmålet. I alla fall inte till vardags.
När jag blir bjuden på mat hos Gerds föräldrar är det dock alltid rutinen med soppa innan maten som gäller.

Själv älskar jag soppor, vare sig de kommer som huvudrätt eller inte!
Så därför tänkte jag ge receptet till en av de enklaste, och godaste sopporna. Enligt mig alltså. Fast jag har många favoriter. Det är lättare att räkna upp sopporna jag inte gillar än att plocka ut ett fåtal favoriter..

Hur som helst, dags för spenatsoppa!

2 portioner

350g frusen, hackad spenat
5 dl mjölk
2 msk vetemjöl
1 tärning grönsaksbuljong
örtsalt
malen vitpeppar

2 kokta ägg

Tina spenaten i en gryta.
Gör en redning: blanda ut mjölet med lite av mjölken, 1 dl räcker. Blanda ner redningen i spenaten. Låt det koka upp. Tillsätt buljongtärningen och resten av mjölken. Låt koka i ca 10 minuter.
Smaka av med örtsalt och malen vitpeppar

Servera med kokt ägg.


Så enkelt, så gott!

Gentse feesten 2010 del 2

Igår kväll/natt var jag och Gerd till gatufestivalen igen. Denne gång med Gerds syster Herlinde och hennes man Jelle.

Jag måste säga att festivalen tedde sig helt annorlunda den här gången.
Det var många fler människor där, och det var mycket mindre gatuartister -bara några få musiker i ett gatuhör någonstans.
Det var sådan trängsel att vi knappt kom fram till stånden som sålde öl. Det var helt enkelt för mycket människor. Inte var det så mycket kvar av den trevliga marknadsstämningen som rådde i lördags heller. Mest var det folk som fått i sig för mycket alkohol och för mycket droger. Vi bevittnade ett antal polisingripanden och även en del bråk.

Tillslut hamnade vi i en park sprängfylld av människor, mest i åldrarna 20-35 år. Här stötte vi på ett gäng vänner till Herlinde och Jelle. Det slutade med att vi tillsammans tittade en ledig plats i parken och umgicks  en timme eller så. Då var klockan redan 01.30 på natten och det var dags för mig och Gerd att promenera genom centrum, bort till busshållplatsen. Vi var tvugna att passa tiden så vi kom med på rätt buss, som gick kl. 02.15. Annars hade vi fått tagit en taxi eller väntat till 4 på morgonen, när nästa buss gick.. Det kände vi inte riktigt för, speciellt inte Gerd. Han hade varit vaken sedan kl. 06.00 och jobbat hela dagen..
Idag är Gerd ledig, det är nämligen Belgiens nationaldag idag! Det var därför vi kunde festa loss mitt i veckan..

Vi hade fixat det så att vi skulle sova över hos Gerds föräldrar. Detta för att även Gerd skulle kunna ta för sig av alkoholen. Här i Belgien kan man dricka en starköl eller ett glas vin och ändå hålla sig under promillegränsen för att köra bil men vill man ha något mer än så, ja då får man låta bli bilen.

Vi var tämligen fulla när vi kom hem till Gerds föräldrar men vi klarade oss utan att föra en massa oväsen, eller mestadels i alla fall. Det här med att gå rakt, alltså..

Vi klev upp runt 09.30. Baksmällan fanns där, oh yes. Men turligt nog bara som huvudvärk!
Vi snackade en stund med Gerds mamma, Rita, sedan åkte vi hem.
Det är segt idag, riktigt segt. Orkar inte göra något alls. Men det är kanske så det ska vara dagen efter en natt på stan?
Gerd är i alla fall duktig, han diskar!

Tyvärr glömde jag kameran hemma. Jag fick använda mobilkameran och den är ju inte så värst bra..
Men några bilder fick vi till i alla fall:


Gerd, Jelle och Herlinde. Jelle is da man!


Gerd köpte tigeröron åt mig! Jag fick även en fluga runt halsen och en
svans!


Herlinde, jag och Jelle leker kissekatter


Så här snygga blir fötterna när man promenerar i Gent med sandaler.
Nej, det är inte solbränna, det är smuts!

På lördag ska vi besöka festivalen en tredje och sista gång (för i år). Då ska vi dit med ett par kompisar till Gerd.
Ska bli spännande!


Lasagne Bolognese

4 portioner

Köttfärssås:
200g nötfärs
1 gul lök
1 klyfta vitlök
1 liten röd paprika
1 stor morot
1 dl röda linser
1 msk tomatpuré
(1 tsk sambal oelek)
1 tsk soya
400g krossade tomater (med basilika)
1/2 tärning grönsaksbuljong
1/2 tärning köttbuljong
1-2 tsk basilika
örtsalt
svartpeppar

Ostsås:
50g smör
1 dl mjöl
1/2 l mjölk
ca 2 dl riven ost
malen vitpeppar
salt


Lasagneplattor
1 dl riven ost


Köttfärssåsen:
Koka linserna efter anvisning på förpackningen.
Hacka löken och vitlöken. Stek dem i lite fett. Häll över på ett fat så länge.
Stek köttfärsen. Blanda i tomatpuré, soya och ev. sambal oelek.
Riv moroten och hacka paprikan.
Blanda ner lök, grönsaker och de kokta linserna i köttfärsen. Tillsätt buljongtärningarna och de krossade tomaterna. Späd ev. med lite vatten. Låt koka i 10min. Tillsätt basilika. Smaka av med örtsalt och svartpeppar.

Ostsåsen:
Smält smöret i en kastrull och tillsätt mjölet, rör om så det blandas väl. Tillsätt hälften av mjölken och lös upp mjölet ordentligt. Tillsätt resten av mjölken. Låt koka lugnt i ca 10 min. Rör om lite då och då. Smaksätt med salt och vitpeppar.
Blanda ner rivna osten. OBS, såsen ska inte koka efter att osten blivit tillsatt!

Lasagnen:
Häll ut lite av ostsåsen i en ugnsfast form med höga kanter (jag använder en med ungefärliga mått: 15x30x10cm), såsen ska bara precis täcka botten.
Lägg sedan på ett lager med lasagneplattor. Häll över hälften av köttfärssåsen och på med ett andra lager av lasagneplattor. Häll på resten av köttfärsåsen och sedan ett tredje lager av lasagneplattor.
Täck plattorna med resten av ostsåsen. Strö till sist över lite riven ost (ca 1 dl).

Tillaga i ugn på 225°C värme i ca 30 min.


Servera med sallad!





Bilder

Ja, nu är det äntligen renstädat här! Så jag har tagit lite bilder..

Först ut är sovrummet. Det är här den största förändringen skett. Ny säng och nya garderober. Hur det såg ut tidigare kan ni se här


Esmeralda poserar på den fina sängen


En riktig linslus, den där kissekatten


Stora garderober med spegeldörrar. 3/4 är fullproppade med mina kläder,fast jag har
ändå aldrig något att ha på mig

Vardagsrummet/köket har fått tillökning av ett par hyllor och en arbetsstation åt mig:


DVDs och TV-spel. Vi behöver nog en hylla till..


Jag har en gammal skräpskärm.Så fort jag har tillräckligt med pengar
ska jag köpa en större, och bättre, datorskärm

Gentse feesten 2010

Ja, nu har den stora gatufestivalen dragit igång i Gent! 10 dagar och nätter med part party!
Allt händer i Gents stadskärna; det finns ett litet nöjesfält, några få marknadsstånd och en jävla massa uteserveringar och öltält! Öltält kanske är fel benämning? Serveras ju annat än öl med.. Och javisst, det får jag inte glömma: en massa mat av varierande, dålig kvalitet som kan få vem som helst att hamna på dasset.. Kanske därför det finns så många extratoaletter utsatta. Och pissoarer! Pissoarerna är inte ens hytter. De bara står där, ute i det öppna.. Fast det är ju fortfarande bättre än att ha alla fulla karlar pissande på husväggarna (om man har tur..)
vad mer? Jo, gratis underhållning såklart! Det finns massor med gatuartister. Och scener av varierande storlekar uppställda lite varstans..

Jag och Gerd var där igår kväll, vilket också råkade vara första dagen av festivalen. Det var ordentligt drag, massor av underhållning och massor av människor!
Vi hittade snabbt den roligaste gatuartisten, en kille från Australien som körde utbrytartrick. Han var grymt roligt, speciellt när byxorna åkte av. Är inte säker på om det var en del av showen. Men roligt var det!

Vad mer?
Jo, vi hamnade mitt i en konsert med ett reggae- och skaband, tyvärr fick jag inte tag på vad bandet hette. Bra var de i alla fall. Och mitt under uppträdandet kravlade en av människorna ur publiken upp på scenen. Han fick låna micken av sångaren och han fortsatte sjunga låten. Killen var riktigt duktig och det var grymt kul att se!

Överlag verkade musikunderhållningen på scenerna hålla sig till reggae och jazziga akter. Det var riktigt bra gung..

Lite bilder från spektaklet:


Så söt gatuartist!


Den australienske utbrytarkungen..


..råkar dra av sig byxorna!


The noose is loose! Finns faktiskt en historia bakom snarorna:För länge sedan blev
en kung lite sur på invånarna i Gent och tvingade några av dem att knalla omkring i
staden iförda nattsärkar och en snara runt halsen. Lär mer om det här


Smoutebollen. Friterade degbollar, med samma typ av smet man
gör munkar av. Sedan lite florsocker på toppen. Grymt gott!


Bollarna serveras väldigt varma. Men oj, vad mums de är!


Gerd fånar sig vid ån..


Ja, i Belgien kan man lugnt ta en öl fast man ska köra bil..


Reggae! Tyvärr vet jag inte vad bandet som spelar heter..


Det syns lite dåligt, men grabben som håller i micken kravlade sig helt enkelt upp ur
publikhavet och fick sjunga lite. Grymt kul var det. Han kallade sig visst för 'Pete'..


En spännande (och dyr!) drink. Den såldes i plastklot och innehöll apelsinsaft, nån typ
av alkohol och lite annat som jag inte riktigt kunde namnsätta. Den var hur som helst
smaskens!


Alltså, det här med att vara sin egen fotograf är inte helt enkelt..

Jag och Gerd ska tillbaka till festivalen åtminstone en gång till, tillsammans med Gerds syster Herlinde och hennes man Jelle.
Kanske blir det även en tredje gång, då tillsammans med ett par vänner till Gerd. Så det kommer nog komma fler inlägg om Gentse feesten!

Besök

Igår fick jag besök. Av polisen!
Det var ett planerat besök, det skulle ju komma en plis hit för att kolla att jag faktiskt bor här.
Sådana är ju reglerna i Belgien..
Kvinnan jag talade med på kommunkontoret i början av juli sade dock att det skulle dröja 4 veckor innan polisen kunde göra hembesöket hos mig.
Men igår stod poliskvinnan nere på gatan och ville bli insläppt, bara drygt 2 veckor efter jag anmält att jag flyttat hit!
Jag blev helt ställd när porttelefonen ringde, hade ju inte väntat något besök och jag tycker det är lite läskigt att svara när det ringer i den. Tänk om jag inte förstår vad personen säger? Tänk om de blir arga på mig! Ja, de vanliga ångestframkallande tankarna.
Men jag svarade! Och hörde knappt ett ord av vad hon sa, fast jag tror hon pratade engelska. Allt jag hörde var mitt namn.. Så jag bad om ursäkt och sade att jag inte hörde, och kunde hon upprepa? Då hörde jag. En tydlig, och lite irriterad röst som krävde att bli insläppt. Det var väl först då det gick upp för mig att det var polisen...
Så självklart släppte jag in henne.
Sedan kom jag ihåg att jag knappast var anständigt klädd, hade ingen BH på mig och en ganska genomskinlig tröja (den enda topp jag kan ha medan huden på ryggen läker lite). Så jag rusade till garderoben och fick på mig en annan tröja, den skavde lite men jag behövde ju bara ha den på mig en kort stund.
Polisen tog sin lilla tid att komma upp hit, hissen är ganska seg, så jag hann byta om utan problem.
Hon ringde på dörren och jag släppte in henne.
Så speciellt trevlig var hon ju inte. Hon hälsade inte ens utan gick bara fram till köksbordet och frågade om hon kunde sätta sig ner. Jag svarade såklart 'ja'. Hon satte sig och började fibbla med sina papper. Hon tittade inte ens på mig. Så jag satte mig mitt emot henne och väntade. Tillslut hittade hon rätt papper. På bruten engelska bad hon mig fylla i lite uppgifter. Jag gjorde så gott jag kunde, det var egentligen bara uppgifter om när mina föräldrar var födda och var de föddes. Jag kunde bara fylla i mammas födelsedag, har faktiskt ingen koll på var hon föddes! Jag kunde inte fylla i något om min biologiska pappa eftersom jag faktiskt inte vet tillräckligt, kan inte ens hans födelsedag..
Sedan fick jag skriva under ett papper. Fick ingen förklaring på vad som stod där men inte en chans att jag tänkte vara frågvis.
Poliskvinnan sade sedan att hon kunde fylla i resten av papperna på polisstationen. Hon sade faktiskt hejdå och önskade mig en bra eftermiddag innan hon gick..

Det var allt. Ska erkänna att jag väntat mig något mer. Kanske lite frågor om hur jag hamnat i Belgien. Ja, polisen frågade faktiskt om jag bodde här själv.. Jag svarade att, nej, jag bor med min pojkvän. Då kollade hon i sina papper och såg att det stod så där.. Jag undrar om hon ens läst igenom infon innan hon kom hit..

Nåja, nu är det gjort! Jag och Gerd kan besöka kommunkontoret igen och lämna in resten av papperna; bevisen på att vi varit ett par tillräckligt länge och att vi träffats tillräckligt ofta. Kontoret har faktiskt öppet på lördagar så Gerd behöver inte ta ledigt för att följa med mig dit, vilket är skönt. Vi får se om vi går dit denna lördag eller om vi väntar tills nästa vecka. Jag vill vara säker på att kommunkontoret fått in rapporten från polisen innan jag knallar dit igen!

Men nu är jag i alla fall ett litet steg närmare ett uppehållstillstånd!

Ingen bra start på veckan

Ja, nu kommer det mer gnäll..
Solbränna på ryggen fortsätter att svida som bara fan. Blir att stanna inne idag med..

Och nu har mitt eksem i ansiktet blossat upp igen. Det sitter runt ena näsvingen och ner mot läppen. Rodnad, blåsor, flagor och små småsprickor. You name it!
Gör ganska ont när jag rör musklerna i ansiktet. Huden stramar och sprickorna blir större. Och jag som knappt har någon cortison kvar!
Jag köpte en receptfri steriodkräm på apoteket här i närheten. Men den är inte stark nog, inte i närheten.
Och det är inte helt enkelt för mig att träffa en doktor. Jag behöver Gerds hjälp, både att ringa och sedan att besöka läkaren om jag få en tid. Jag skriver OM jag får en tid. Mitt eksem kan knappast kallas akut och som läget är nu kanske jag inte har rätt till vård på samma villkor som medborgarna i Belgien..
Innan jag få uppehållstillståndet fixat så har jag inte så värst många lagliga rättigheter, bara de som vilken turist som helst har. Här i Belgien ser sjukförsäkringen annorlunda ut än den i Sverige. Här får man betala hela kostnaden för sjukvård, sedan får man det mesta av pengarna tillbaka från sjukförsäkringen.
Som medborgare i ett annat EU-land har jag rätt till samma vård som medborgarna i Belgien OM jag kan bevisa att jag är sjukförsäkrad i mitt hemland. Grejen är ju den att jag ju inte har ett hemland längre. Visst, jag är svensk medborgare men jag är inte längre folkbokförd i Sverige och därför är jag tekniskt sett inte längre försäkrad där (vissa undantag finns ju, som att man kan få sjuk- och aktivitetsersättning och pension). Jag är inte folkbokförd någonstans i dagsläget.
Därför tror jag att en läkare här i Belgien faktiskt kan neka mig vård om mitt fall inte är akut..
Men om det fortsätter så här måste jag försöka att få medicin på något sätt! Det jobbiga är ju att Gerd måste ta ledigt från jobbet och följa med mig. Och betala för kalaset!

Inga muntra miner hos mig idag..

Solsveda och kattpiss

Ja usch. Det är inte ett dugg kul idag. Solbrännan från igår âr om möjligt ännu värre idag. Kan ju för fan inte ha några kläder på mig! Eller nu överdrev jag lite..
Jag letade fram en axelbandslös BH som gick bra att ha på sig. Värre var det att hitta en topp. Allting som kan skava mot brännaren är uteslutet. Vilket betyder att jag endast hittade en topp jag kunde ha utan att det gör för ont. Den har inga hårda sömmar bak i nacken, mamma har sytt den så det finns ingen skavande namnlapp i halslinningen och den är it ett väldigt mjukt material. Problemet är att den är nästan genomskinlig. Naturvit och genomskinlig.. Och min BH som är svart.
Snyggt, både BH:n och ärren på magen lyser igenom. Aldrig att jag visar mig ute klädd såhär!

Plus att det gör ont bara jag rör mig, det räcker med att bara röra armarna lite för att det ska bränna i huden på ryggen.
Ja, jag vet. Jag har bara mig själv att skylla. Det är mitt fel att jag glömde smörja in mig innan jag satte mig i solen. Men det gör inte mindre ont bara för att jag skäller på mig själv. Snarare gör det bara att jag mår ännu sämre!

Jag skulle behöva gå till mataffären och handla lite. Men inte en chans att jag ger mig iväg ut, klädd såhär..
Jag mår tillräckligt kasst som det är..
Självömkan, jag vet. Men va fan. Det är så jag känner mig just nu..

Mer negativt:
Esmeralda har kissat på Gerds vintertäcke, det vi lämnade på golvet igår kväll efter att vi bytt till ett tunnare täcke. Det är, så vitt jag vet, andra gången hon kissat på saker som legat på golvet inne i sovrummet. Innan vi flyttade hit har hon aldrig kissat någon annanstans än i kattlådan. Jag hoppas att hon inte mår dåligt och visar det genom att kissa på saker.
Dock kan det bero på något helt annat med. Hennes kattlåda står inne på toaletten. Om dörren dit in stängs kan hon ju inte komma åt lådan, även om hon vill. Och jag har märkt att båda gångerna Esmeralda kissat i sovrummet har toalettdörren varit igenskjuten. Det har varit när jag klivit upp på morgonen (nåja, förmiddagen) och Gerd gett sig iväg till jobbet. Han har ännu inte lärt sig ordentligt att han inte får stänga den dörren. Så han skjuter igen den av gammal vana...



Grillning till lunch

Hm, hör det här hemma i kategorin "mums"? Grillning handlar ju om mat? Fast det var ju häng med Gerd och hans syster plus hennes man. och deras bulle som bakar i ugnen. Så det blir nog i kategorin som handlar om livet i Belgien!

Som sagt, jag och Gerd har varit bortbjudna idag.
Gerds syster Herlinde och hennes man Jelle bjöd på grillat till lunch. Först ska sägas att jag och Gerd blev en halvtimme försenade på grund av ett litet missförstånd.

Väl där så var det riktigt trevligt! Grillmaten skiljde sig inte så väldigt mycket från den svenska varianten. Kanske att det var större variation, ingen massiv flintastek här inte!
Nu vet jag! jag gör ett separat inlägg om det! Om jag postar det inlägget innan detta så kommer de i fin ordning för er som läser...

Vad mer kan man berätta? Jo! Både jag och Jelle är av den lite bleka, lättbrända typen. Att sitta ute på en terrass utan något solskydd straffar sig ganska snabbt. Vi båda blev tämligen röda. Jag värre än Jelle, tror jag. En sidan av ryggen är riktigt smärtsamt rödbränd. Tänk att man aldrig lär sig att använda solskydd! Jag tycker att något vett borde ha fastnat efter 27 år...
Gerd och Herlinde har helt annan typ av hud. De blir bruna på en gång! Hur lätt som helst verkar det som..

Jag och Gerd passade också på att visa lite obskyra webbsidor. Lemonparty, blue waffle och special fried rice blev alla avhandlade.. Varning till alla som inte vet vad jag pratar om. Dessa sidor kollas upp på egen risk!

Lite bilder från grillningen:


Herlinde och Jelle


Jelle och Gerd


Herlinde fixar lite glass till efterrätt


När man håller i kameran får man ta kort på sig själv


Hm, alltså.. Herlinde hjälpte Jelle smörja in lite solskydd. Det är allt, jag lovar!


När vi lämnade Herlinde och Jelle var klockan efter 16. Då var vi till Gerds föräldrar en sväng. De bor nära varandra. Det bara Gerd som hamnat en liten bit bort!
Gerds pappa var inte hemma, han var iväg tillsammans med en vän och kollade på lite krigsplatser från 2:a världskriget. Gerds mamma kom precis hem när vi parkerat. snacka om tajmning! Hon bjöd på lite att dricka och en skön ispåse till min sönderbrända rygg. Välsigne henne!
Vi fick också låna ett par tunna täcken att ha i sängen under sommaren. De Gerd har är på tok för varma, i alla fall för mig. Välsigne henne igen..

Sedan kom Gerds pappa och dennes vän hem. Denne vän verkade vara en trevlig man som inte hade några problem att snacka lite engelska med mig. Dock blev det lite roligt när han skulle förklara vad han gjorde där: "Jaak and I have a hobby that's a little  weird. We like to go visit places where there has been battles. Experience them. We even play the different sides in the war. I was Germany". Jag fick värsta mentala bilden av dessa två distiknta och gråhåriga herremän, lekandes med låtsasgevär. I mitt huvud kunde jag se dem leka krig i trädgården, slänga sig ner i blomrabatterna och ropa "bang! Bang!" till varandra.. Då var det svårt att inte börja fnissa..

Sedan var det dags att åka hem..
Gerd tog en bild på min rödbrända hud:


Aj aj!

Grillat i Belgien

Ja, grillfest i Belgien. För det första: det var fler rätter.
Vi hade ett gäng kalla rätter:
Kokt potatis, blandad med majonnäs och färsk grärlök.
Kokt pasta med färsk gurka och tomater.
Couscous med gurka, fetaost(?) och örter. (Hm, fick jag det rätt nu?)
Sallad  gjord av ruccola, tomat och mozzarella
Rädisor
Rivna morötter
Sallat

Jag hade med mig en grillsallad, den kan jag ge recept på:

4dl creme fraiche
1 gul lök
1 grönt äpple (ska vara surt så "Granny Smith" rekommenderas)
Herbamare örtsalt

Skala och hacka löken i medelstora bitar. Skala och skär äpplet i bitar av samma storlek som löken.
Blanda ner löken och äpplet i creme fraichen. Salta efter smak.

Salladen räcker till minst fyra personer. Beror helt på hur mycket man tar.. Också viktigt att notera: salladen bör ätas så färsk som möjligt, redan dagen efter har äpplet förlorat sin surhet.

Så vad grillade vi då?
Jo, det fanns två olika typer av grillspett, ett med nötkött, tomat och squash och ett med marinerade köttbullar.
Ja, köttbullar. I Belgien är köttbullarna större och de serveras väldigt ofta i tomatsås tillsammans med potatismos.
Ibland även som grillspett, men de (färdigjorda) köttbullsspetten ploppar mest upp i mataffärerna till grillsäsongen.
Vad mer grillades? Jo, korv. Inte samma typ av korvar vi brukar grilla. Dessa är mer lika våra isterband. Och jag gillar dem inte alls. Så jag fick grillade revbensspjäll istället.
Hm, var det något mer? Javisst ja, en ensam majskolv som ingen åt..


De kalla rätterna


Grillspetten

NU så!

Ja, trots att gårdagen var en plåga så fick vi mycket gjort.
Gerd var iväg till Ikea (utan mig, jag hade magproblem och vågade mig inte ut. var riktigt sur. Både över det och att Gerd inte visade en gnutta sympati..) Han kom hem med ett datorbord och stol åt mig. Och ett par hyllplan att ställa dvd:s och TV-spel på.

Resten av dagen var vi upptagna med att få allt i ordning.
Jag surade ihop totalt när vi skulle sätta ihop datorbordet. Hade ju inte sovit alls och var på riktigt kasst humör. Fast jag inte ville ta ut det på Gerd så var det precis det jag gjorde. Det slutade med att han satte ihop bordet nästan helt själv. Utan att tappa humöret. All cred till honom!

Det var en helt annat historia med hyllplanen.
Väggarna här kan vara riktigt jobbiga. Tegel. Ihåligt tegel. Försök få en plugg att stanna kvar i öppningen när borrhålet mer påminner om ett svart hål i rymden. Allt bara sugs in..
Gerd var riktigt arg ett tag. han fick slita hårt.
Tillslut lindade han lite papper om pluggarna och då fastnade de i borrhålen. Dock blev det riktigt svårt att skriva i skrivarna. Jag är imponerad av att han klarade det. Ibland tog han till borrmaskinen. Jag har nämligen en sats med skruvmejslar man kan sätta fast i en vanlig borrmaskin. Det underlättade massor att inte behöva dra skruvarna helt för hand.
Att sedan sätta fast hyllplanen var busenkelt.

Bara det blir ordentligt städat här så ska jag ta lite fina kort!

Så jävla trött

Precis.
Har inte sovit alls inatt. kanske att jag fått slumra till då och då men det är allt.
Gerd har övat sig på att snarka på så många olika sätt som möjligt. När han väl hållit käft så har Esmeralda satt igång. Antingen med att leka med något som för oväsen eller genom att helt enkelt springa omkring i sovrummet och prata så högljutt som möjligt.
När hon väl hållit sig lugn har Gerd dragit igång timmerstockarna igen. Och har de någon gång varit tysta länge nog för att jag ska hinna slumra till så har en bil passat på att åka förbi utanför.
Nu kanske någon undrar hur man kan vakna av att en vanlig bil åker förbi. Då ska jag berätta att gatan utanför sovrummet är omgiven av tämligen höga byggnader och sagda gata är ganska smal med. Detta gör att alla ljud nerifrån gatan ekar uppåt och ökar i styrka. Med andra ord låter bilarna mer uppe i sovrummet än de gör nere på gatan. Mycket mer..

Jag har ju öronproppar. Men inte använde jag dem. Kan undra varför? Då hade jag i alla fall fått några timmars sömn.
Istället får jag möta dagen grinig och på uselt humör. Jag ska försöka att inte låta mitt kassa humör gå ut över Gerd. Men det är riktigt svårt. det är trots allt hans snarkningar som stör mig mest. Och inte kan jag använda öronproppar varje natt, heller. Öronen börjar göra riktigt ont och jag får sår av dem om jag använder dem för många dagar i rad..

Det blir inte bra hur jag än gör..

Matblogg?

Jo, min storasyster föreslog för ett par dagar sedan att jag skulle lägga upp lite recept på mat. Inte bara belgisk mat utan det jag i allmänhet lagar.
Först var jag lite skeptiskt men tanken har bitit sig fast.
Kan ju trots allt vara trevligt att ha mina kulinariska mästerverk nedskrivna någonstans!
Så kan jag ju även passa på att skriva lite generellt om belgisk mat..
Men mer om det senare..

Tänkte kicka off med det jag lagade idag. Något väldigt svenskt, tror jag. Smörgåstårta!
Hade först planerat landgångar men jag kom på att det inte fanns en chans för mig att hitta rätt typ av bröd här.
Så det blev smörgåstårta, denna rätt som kan varieras på sååå många olika sätt.

Detta är i alla fall min version:

2 bitar.

8 skivor vitt bröd (typ toast)
2 dl creme fraiche
1 dl majonnäs
1 citron (1/2 för pressad citron)
250g skalade räkor
100g skalade tigerräkor (garnering)
50g svart kaviar
1 kokt skivat ägg
skivad gurka
färsk dill

Blanda creme fraichen och majonnäsen. Dela sedan den mängden i två lika stora delar. En del ska vara till fyllningen och en del till toppingen.
Delen som ska vara till fyllningen delas i ungefärlig mängd 1/3 och 2/3. Den större delen (2/3) blandas med räkorna, som hackats i lite mindre bitar blanda sedan i lite pressad citron. Den mindre delen blandas med ca 2 tsk svart kaviar.
På understa brödskivan läggs räkröran, sedan brödskiva och röran med svart kaviar. Sedan en skiva till och på den räkröran igen.
På med översta brödskivan.
Ta resten av den naturella creme fraiche- och majonnäsröran och blanda i hackad färsk dill, 1-2msk. Bred röra över och runt tårtan. Garnera med tunt skivad gurka längs kanterna.
På toppen läggs lite mer skivad gurka, tigerräkorna, skivat ägg, lite svart kaviar och en citronskiva.
En kvist dill på toppen gör kreationen färdig!






Segt

Ja, jag har inte skrivit så mycket de senaste dagarna. För inget har hänt här som det är värt att skriva om!

Gerd har jobbat hela veckan och jag har mest gått hemma och skräpat. Jag har varit och handlat ett par gånger, det är all.
Jag visste ju att det skulle bli så, men jag är redan uttråkad. Jag försöker komma ut  ur lägenheten varje dag, men motivationen för att göra det försvinner ganska så fort. det är "den veckan i månaden" och jag känner mig alltid låg då.

Nu till helgen händer det dock lite grejer. Skönt med lite omväxling.
Imorgon, lördag, ska vi till Ikea. Igen. Inte för att jag klagar, älskar ju att shoppa! Gerds plånbok är mindre glad skulle jag tro.
Vi ska köpa ett datorbord och en ordentlig kontorsstol åt mig. För tillfället är min dator uppslängd på köksbordet, och det gör ingen glad.
Sedan ska vi köpa hyllor. Sådana där lösa hyllplan man monterar upp direkt på väggen. Vi ska ha dem över TV:n så att vi kan förvara alla dvd:s och TV-spel som just nu bara ligger och skräpar sedan de blev utkörda hur bokhyllan för att ge plats åt böcker..

Sist men inte minst ska vi köpa lite underlakan till sängen. verkar som om de jag hade försvann i flytten. Undrar vart de tog vägen?

Efter det ska vi väl äntligen ha möblerat klart! (För den här gången, men säg för allt i världen inte det till Gerd och Gerds plånbok)

Nu ska jag strax bege mig ut i hettan. Ska bjuda Gerd på klassisk (nåja) landgång till kvällsmat. Då behöver man till affären för att leta ingredienser!

Flyttbilder!

Ja, nu har jag laddat in bilderna från flytten!


Karro är ett monster på att städa!


Gerd visar ett nytt sätt att bära hattar


På väg genom södra Sverige


Esmeralda utforskar hotellrummet


Rummet var väldigt varmt...


Vi passerar över Öresundsbron


Någonstans i Danmark


Har man inget bättre för sig kan man försöka skaffa lite solbränna. Behöver jag säga
att mina ben är lika bleka som vanligt? Typiskt...


Gruppbild någonstans i Tyskland


Esmeralda har det riktigt jobbigt i värmen. Men hon mår bra nu!

Oj, jag glömde ju...

..bort att berätta att jag varit och träffat de lokala myndigheterna för att skrivas in här i Deinze, och för att få Belgiskt uppehållstillstånd!

Jag och Gerd knatade iväg till kommunkontoret redan i torsdags. Kan inte fatta att jag glömt berätta om det..

Först så skulle jag vilja påpeka hur utanför jag kände mig.
För det var ingen som pratade med mig. kvinnan bakom skrivbordet pratade nästan uteslutande med Gerd. På nederländska. och Gerd var ju inte direkt inställde på att översätta åt mig. Han brukar vara dålig på det, om jag inte rakt ut ber honom om det. Vilket blir väldigt tjatigt i längden. Därför känner jag mig ganska ofta lite utanför...

Hur som helst, vad kommunkvinnan berättade för Gerd var följande:
Nu när jag ansökt om att skrivas in kommer de först och främst skicka ut en polis som ska komma hem hit och se att jag verkligen bor här. Sådana är reglerna för alla som byter bostadsadress här i Belgien, inte bara de som invandrar. Denna polis kommer komma hit om ca 4 veckor. Löjligt lång tid kan man tycka. Men det är inget att göra något åt!
Så, när polisen väl konstaterat att jag faktiskt bor här får jag och Gerd komma tillbaka till kommunkontoret och lägga fram bevis på att vi varit tillsammans tillräckligt länge och att vi träffats tillräckligt ofta. Det blir att lämna över biljetter och kvitton på flyg- och tågresor. Och även utdrag från mejl vi skrivit till varandra. Jag hoppas verkligen att de dokument vi har räcker!
Redan när vi var där första gången tog hon kopior på mitt personbevis (med apostille), mitt ID-kort och mitt svenska sjukförsäkringskort.

När kommunen väl fått in alla papper de behöver kommer de skicka allt till Bryssel. Där kommer det bestämmas om jag får uppehållstillstånd (som gäller i 5år). Den processen kan ta drygt 6 månader.
Kul.. Verkligen..


Vad då, plasthållare?!

Ja, så vi skulle sätta upp den fina rullgardinen vi köpt på Ikea. En stor, fin och vit rullgardin. Och ganska tung. Och vad är det meningen att vi ska sätta upp den med? Jo, ett par riktigt töntiga hållare. I plast!
Jaha, någon som vill slå vad om hur länge den kommer sitta uppe?

Det var krångligt nog att få upp fanskapet. Tidigare när jag köpt rullgardin på Ikea har det kommit med en händig liten mall, där hålen redan är markerade på sätt ställen. Bara att tillfälligt sätta fast mallen på väggen där man ska ha rullgardinen, se till att mallen sitter rakt och sedan bara markera på väggen var hålen ska borras. Så enkelt! Fanns det någon sådan mall med denna gång? Inte en chans! Aldrig att en person kunnat sätta upp skiten ensam. 2 meter gardinstång är inte helt lätt att manövrera. Lösa hållare som bara trillar loss. PLASThållare!

Allvarligt talat Ikea, här finns mycket att förbättra....

Annars har dagen varit bra. Efter lunch var vi till Gerd föräldrar och lämnade lite försenade födelsedagspresenter till dem. Bättre sent än aldrig, eller hur?
Gerds syster kom också dit. Så jag kunde överlämna lite allmänna gåvor från Sverige. Godis och kakor!

Nu är det dags för lite kvällsmat..

Nu är det dags att fira!

Ja precis. Nu har vi packat upp det mesta och städat undan bråten. Så nu är det dags att fira att vi äntligen är sambos!
Det är ju trots allt det här vi strävat efter och ny äntligen bor vi tillsammans..

Så nu ska vi korka upp champagnen och ha en riktigt mysig kväll!

Skål!

Uppdatering:
Haha, alltså.. Detta är så typiskt mig och Gerd: Vi tar oss ett glas skumpa, skålar och dricker ur. Sedan kommer vi på att det vore gott med något tilltugg. Har vi något tilltugg? Inte då! Gerd drar iväg till jourbutiken för att köpa lite nötter eller dylikt och jag stoppar tillbaka champagneflaskan i kylen ett litet tag.. Det här med "mood breaking" är vi experter på!

Nu ska jag väl lyckas packa upp mina saker

Ja, idag har jag en hel eftermiddag att pyssla och packa upp mina saker. Jag har kört ut Gerd och han har lovat att inte komma hem förens efter kl. 18! Jag behöver lite lugn och ro om jag ska kunna koncentrera mig..

Nu har jag i alla fall fått upp min egen dator så snart kommer det dyka upp lite bilder från flytten!
Bara jag hittar digitalkameran kan jag ta lite bilder på det fina sovrummet med. Fast vi har ännu inte fått upp något på väggarna. Jag har ju en jättefin tavla som ska hänga över sängen men skyddsglaset sprack i flytten :( Gerd har lovat att han ska kolla efter en ny glasskiva idag. Jag hoppas han hittar en som passar!